Πέμπτη 24 Ιουλίου 2008

Αναζητώντας ένα φιλί τα Μεσάνυχτα αποκλειστικά στο ΑΝΕΣΙΣ


Σενάριο/ Σκηνοθεσία: Άλεξ Χόλντριτζ
Χώρα: ΗΠΑ
Ασπρόμαυρο
Επίσημη ιστοσελίδα:
http://www.midnightkissmovie.com/
Ηθοποιοί:
Σκοτ ΜακΝέρι,
Σάρα Σίμοντς,
Μπράιαν ΜακΓκουάιρ,
Κάθλιν Λουόνγκ
Ένα σκανδαλιάρικο και τρυφερό ταξίδι στην αγάπη, το σεξ και το ρομάντζο, την παραμονή πρωτοχρονιάς στη Νέα Υόρκη. Ο Γούιλσον, δεν έχει κοπέλα, δεν έχει σχέδια για τη ζωή του και θέλει απλά να ξεχάσει όλα όσα συνέβησαν τον περασμένο χρόνο. Μέχρι που ο καλύτερος του φίλος και συγκάτοικος Τζέικομπ βάζει ερωτική αγγελία στο ιντερνετ. Ανταποκρίνεται η Βίβιαν, η οποία θέλει απλά ο καινούριος χρόνος να τη βρει με το σωστό άντρα. Τις τελευταίες ώρες του χρόνου αυτού, η συναισθηματική ευαισθησία και το χιούμορ φαίνεται να περιμένουν σε κάθε γωνία…

Η ταινία που λάτρεψε το κοινό του “Τριμπέκα Φεστιβάλ “και οι κριτικοί όλου του κόσμου


Τα μεγαλύτερα έντυπα της Αγγλίας την χαρακτήρισαν “Ταινία της Εβδομάδας” χαρίζοντας της , τις υψηλότερες βαθμολογίες τους.

Μερικές χαρακτηριστικές κριτικές:

Μια ταινία που ΠΡΕΠΕΙ να δείτε
(New York Times)

Η κατάλληλη απάντηση στις άχρωμες ταινίες δράσης
(Chicago Tribune)

To ποιοτικό αντίδοτο στον αφρό του Sex and the city
(Times)

Θυμίζει το Μανχάταν του Γούντυ Αλέν, έχοντας τη φρεσκάδα των πρωταγωνιστών του και τη μοντέρνα θεματική του σήμερα.
(Independent)

Η καλύτερη ανεξάρτητη ταινία της χρονιάς
(Rotten Tomatoes)

Ένα υπέροχο Αμερικάνικο φιλμ
(Time Out Λονδίνο)

Μάστερκλας!!!
(Indie Wire)

Ένα υπέροχο , ρομάντζο εξαιρετικών ημιτονίων
(Observer)


Σαλβαντόρ αποκλειστικά στον MIKROKOSMOS

Barcelona Film Award 2006
Βραβείο Καλύτερου Ηθοποιού
Βραβείο Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης
Βραβείο Καλύτερης Φωτογραφίας
Βραβείο Σκηνοθεσίας
Βραβείο Καλύτερου Μοντάζ
Βραβείο Μουσικής
Βραβείο Καλύτερης Ταινίας

ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΝΩΣΗΣ ΙΣΠΑΝΩΝ ΚΡΙΤΙΚΩΝ
Καλύτερου Σεναρίου

ΒΡΑΒΕΙΑ ΓΚΟΓΙΑ (Ισπανικά Κρατικά Βραβεία)
Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου

ONDAS AWARDS (Ισπανία) 2006
Βραβείο Πιο Δημοφιλούς Ταινίας

SAINT JORDI AWARDS (Ισπανία) 2006
Βραβείο Κοινού

ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΝΩΣΗΣ ΙΣΠΑΝΩΝ ΗΘΟΠΟΙΩΝ
Καλύτερου Ηθοποιού

ΙΣΠΑΝΟΦΩΝΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΟΥΛΟΥΖΗΣ
Βραβείο Κοινού



«Τρέξτε να δείτε αυτήν την ταινία. Και μην διστάσετε να δακρύσετε. Αυτό θα είναι και το καλύτερο αντίδοτο, απέναντι σε αυτούς που προσπαθούν να διαστρεβλώσουν την ιστορία…»
A. FANCELLI @ εφημερίδα EL PAÍS 15-09-06
«Ένα σπαρακτικό μάθημα για την κοινωνία μας που εφησυχάζει,
ένα μάθημα ιστορίας και σινεμά…»
LLUÍS BONET MOJICA @ LA VANGUARDIA 17-09-06
«Οι νεότερες γενιές είναι πολύ τυχερές που μπορούν να έρθουν σε επαφή με την ιστορία μας, μέσα από τέτοιες δημιουργίες…»
ANTON MERIKAETXEBARRIA @ EL CORREO 15-09-06

«Το πάθος ξεχειλίζει, οι εικόνες σε στροβιλίζουν… Σπάνια έχουμε δει κάτι παρόμοιο -όχι μόνο σε ισπανική, αλλά και- σε ευρωπαϊκή ταινία…»
JESÚS MANUEL RUBIO @ LAS HORAS PERDIDAS 16-09-06


Ντάνιελ Μπρουλ («Goodbye Lenin», «Ladies in Lavender», «Joyeux Noël»), Τρίσταν Ουλόα («Abre los ojos», «Χιλιόμετρο Μηδέν», «το Σεξ και η Λουσία»), Λεονάρντο Σμπαράγλια, Ίνγκριντ Ρούμπιο, Κάρλος Φουέντες, Γιοακίμ Κλιμέντ,
Σενάριο: Λουί Αρκαράζο. Βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του Φραντζέσκ Εσκριμπάνο
Σκηνοθεσία: Μανουέλ Χουέργκα («Ανταρκτική»)

Ο τελευταίος νεκρός Αναρχικός.
Στην καθολική Ισπανία του Φράνκο, ένα από τα 17 ανεξάρτητα καντόνια της, είναι αυτό της Καταλονίας, που οι αγώνες των κατοίκων της για ανεξαρτησία τερματίστηκαν μόλις φέτος, με το δημοψήφισμα που κατάφερε να κάνει διοικητικά ανεξάρτητη την πιο ριζοσπαστική περιοχή της Ιβηρικής. Οι αγώνες, όμως, είχαν ξεκινήσει το 1936 και κορυφώθηκαν με την ανάπτυξη του αναρχικού κινήματος στη δεκαετία του ’70.
Ένα από τα κορυφαία στελέχη αυτού του κινήματος είναι ο ήρωας της ταινίας μας, που εξιστορεί τις άθλιες μεθοδεύσεις τής εξουσίας ενάντια στο επαναστατικό ρεύμα, που διεκδικεί καλύτερες συνθήκες ζωής και δημοκρατικές διαδικασίες. Παρακολουθούμε την δράση του αναρχικού Σαλβαδόρ, τοπικού ήρωα της Καταλονίας, τις κατασκευασμένες εναντίον του κατηγορίες από το καθεστώς του Φράνκο, που οδήγησαν τελικά στην εκτέλεσή του, και την αντίδραση της κοινής γνώμης, που κατάφερε αυτή να είναι η τελευταία εκτέλεση ανθρώπου στην Ισπανία.




Η αληθινή ιστορία του τελευταίου νεκρού του αναρχικού κινήματος, Σαλβαδόρ Πουιγκ Αντικ, και οι συνθήκες που οδήγησαν στην εκτέλεσή του. Μετά την εκτέλεση αυτή, ποτέ πια στην Ισπανία δεν επιβλήθηκε η θανατική ποινή. Η ιστορία θυμίζει πολύ την δική μας υπόθεση του Νίκου Μπελογιάννη.
Ο σκηνοθέτης διάλεξε για πρωταγωνιστή τον Ντάνιελ Μπρουλ, που γεννήθηκε στην Ισπανία, από Ισπανίδα μητέρα και Γερμανό πατέρα, γιατί δεν ήθελε η ταινία του να αποτελεί μιαν ενδοϊσπανική υπόθεση, αλλά μια συγκινητική ευρωπαϊκή ιστορία. Και το κατάφερε. Τα πολλά βραβεία που απέσπασε η ταινία, το μαρτυρούν. Εξαιρετικές ερμηνείες. Υπέροχη αναπαράσταση της εποχής. Τα γυρίσματα έγιναν στους αυθεντικούς τόπους των γεγονότων. Γρήγοροι ρυθμοί. Συναισθηματική προσέγγιση του ήρωα.





Web :
http://www.salvadorpuigantich.com/
http://www.salvadorfilm.com/

Τετάρτη 16 Ιουλίου 2008

Οι Φυγάδες του Μιζούρι

Απο 17.7.08 :
«‘Ένα από τα πιο αντισυμβατικά και μοντέρνα φιλμ της δεκαετίας του '70»

Κάποιος κλέβει. Κάποιος σκοτώνει. Κάποιος πεθαίνει.

“Ο Άρθουρ Πεν (Μπόνι και Κλάιντ) επιδεικνύει την ικανότητα του να χειριστεί γρήγορες μεταβάσεις σε τόνο και διάθεση καθώς η κωμωδία δίνει τη θέση της στη βία…
Οι Φυγάδες του Μιζούρι προσφέρουν πολλά περισσότερα από το ντουέτο των γιγάντων της ηθοποιίας Τζακ Νίκολσον και Μάρλον Μπράντο…
Η πιο εκκεντρική ερμηνεία του Μάρλον Μπράντο”
Τομ Ντόσoν, BBC


Σκηνοθεσία: Άρθουρ Πεν
Σενάριο: Τόμας Μακ Γκουάν
Έτος: 1976
Είδος: Γουέστερν
Παίζουν: Μάρλον Μπράντο, Τζακ Νίκολσον, Ράντι Κουέιντ, Κάθλιν Λόιντ, Χάρι Ντιν Στάντον
Διάρκεια: 126’
Χώρα: ΗΠΑ
Γλώσσα: Αγγλικά
Έγχρωμο

« Μετα τον βίαιο αντιεξουσιαστικό ύμνο του «Μπόνι και Κλάιντ», μια ταινία παράλογου χιούμορ και γνήσιου κυνισμού από έναν αμετανόητο χίπυ»


Μία συμμορία κλεφτών αλόγων, με αρχηγό τον Τομ Λόγκαν αγοράζουν μία φάρμα στη Μοντάνα ως βιτρίνα για τις δουλειές τους, η οποία γειτονεύει με το στόχο τους, τον Μπράξτον. Ο Τομ σύντομα θα μείνει μόνος του, όταν η συμμορία του θα φύγει για τον Καναδά, και θα αναπτύξει μια ιδιαίτερη συμπάθεια για τη ζωή στη φάρμα, αλλά και για τη δυναμική κόρη του γείτονα, Τζέιν. Ο Μπράξτον όμως θα προσλάβει τον Λι Κλέιτον για να διώξει τους νέους του γείτονες. Εκείνος θα κυνηγήσει το Λόγκαν και τη συμμορία του με ανορθόδοξες μεθόδους, ακόμη κι όταν θα απολυθεί..

ΔΕΞΑΜΕΝΗ - EMPORIKI BANK 2008
Πλατεία Δεξαμενής, Κολωνάκι, 210-3623942 , 210-3602363 . DOLBY SR
ΡΙΒΙΕΡΑ
Βαλτετσίου 46, Εξάρχεια, 210-3837716 , 210-3844827 . STEREO SOUND.

Ανευ ενδυμάτων απο 17.7 αποκλειστικά στον Μικρόκοσμο

Γυμνοί ενώπιον όλων
Απόλυτα αληθινοί


Λαρς Κάλουντ, Μπόντιλ Γιόργκενσεν, Αν Ελεονόρα, Πήτερ Γκάντζλερ
Σενάριο : Νιλς Χάουσγκάρντ, Λον Σέρφινγκ
Σκηνοθεσία : Λον Σέρφινγκ
Διάρκεια: 97’
Μία κοινωνία έτοιμη να εκραγεί με το... ασυνήθιστο!!!
Σε μια μικρή κοινότητα, όπου οι κάτοικοι ζουν αποξενωμένοι μεταξύ τους, ο φόβος παίρνει τη μορφή ενός άντρα. Ενός άντρα που εμφανίζεται να περπατά γυμνός ένα πρωινό και διαταράσσει την ηρεμία όλων. Η είδηση αυτή σε μια πόλη όπου η εμπιστοσύνη ανάμεσα στους συνανθρώπους δεν υπάρχει πια, είναι αρκετή για να προκαλέσει ένα κύμα παράνοιας. Το μυστήριο της ταυτότητας αυτού του άνδρα θα αποτελέσει την αιτία να έρθουν όλοι πιο κοντά. Θα ενωθούν με σκοπό να βοηθήσουν στο να επανέλθει η κοινωνία τους στους φυσιολογικούς της ρυθμούς, βοηθώντας παράλληλα ο ένας τον άλλο, βοηθώντας τους ίδιους τους εαυτούς
Μια κωμωδία για την εμπιστοσύνη, την αγάπη και τη φιλία σε μια κοινωνία όπου τα ρούχα δεν μπορούν να κρύψουν τον φόβο και την καχυποψία. Η γύμνια είναι η αφορμή, για να ξεγυμνωθούν οι ψυχές απλών καθημερινών ανθρώπων. Η σκηνοθέτης της ταινίας Lone Scherfig, έγινε γνωστή από την Πέμπτη ταινία Δόγματος 95, το «Italian for beginners» καθώς και το «Wilbour wants to kill himself».





Παρασκευή 11 Ιουλίου 2008

Το σημάδι του Κάιν απο τις 10 Ιουλίου αποκλειστικά στον Μικρόκοσμο

Βραβείο Διεθνούς Αμνηστίας

Βραβείο Movies that matter
Φεστιβάλ Rotterdam 2007

Oι ουλές του πολέμου
αφήνουν βαθιά σημάδια…

«Πολύ δυνατό, γεμάτο ενέργεια που σε ζαλίζει…»
εφημερίδα Guardian

«Δεικτικό κι αποκαλυπτικό, άκρως επίκαιρο…»
περιοδικό Screen

«Μου αρέσει ο θόρυβος στις εικόνες μου, δεν θεωρώ τον θόρυβο ψεγάδι της εικόνας. Με τον θόρυβο ένα πλάνο, ακόμη και όταν είναι στατικό, ζει, αναπνέει…»


Μάθιου Μακ Νούλτι, Γκέραρντ Κήρνς, Λέο Γκρέγκορι, Σών Ντούλεϊ
Σενάριο : Τόνι Μάρτσαντ
Σκηνοθεσία : Μάρκ Μούντεν
Διάρκεια: 87’
Δύο νεαροί άντρες βιώνουν τον πόλεμο για πρώτη φορά, υπηρετώντας στον Βρετανικό στρατό κατά την κατοχή του Ιράκ. Όταν ο αρχηγός τους σκοτώνεται σε περίπολο, το ηθικό της ομάδας καταρρακώνεται. Υπακούοντας σε διαταγές συγκεντρώνουν ύποπτους, και με την αλυσίδα της διοίκησης να έχει σπάσει, τα γεγονότα που ακολουθούν είναι εκτός ελέγχου. Επιστρέφουν από τη θητεία τους με φανταχτερές φωτογραφίες και μυστικά του τι έγινε πραγματικά, μέχρι που οι συνέπειες των πράξεων τους θα βγουν στην επιφάνεια. Ο ένας θα νιώσει το βάρος των πράξεων τους ενώ ο άλλος θα θελήσει να μείνει πιστός στο τάγμα του, όμως όλοι τους έχουν μερίδιο ευθύνης, όλοι τους φέρουν το σημάδι του Κάιν.
. Ένα δυνατό πολεμικό δράμα που χρησιμοποιεί λεπτομέρειες αληθινών καταστάσεων για να διηγηθεί μια ιστορία εμπνευσμένη από τα πρόσφατα γεγονότα στον πόλεμο του Ιράκ.
Με παρελθόν κυρίως τηλεοπτικών δημιουργιών, ο σκηνοθέτης της ταινίας, γνωστός για τη σειρά «VANITY FAIR», μας δίνει με τη πρώτη του κινηματογραφική ταινία, μια σοβαρή και στιβαρή δημιουργία, που πολλοί κριτικοί τη σύγκριναν με το «Γκουαντανάμο». Η ταινία ξεσήκωσε ήδη πολλές αντιδράσεις στην Αγγλία, ενώ η Διεθνής Αμνηστία, συμπεριέλαβε προβολή της σε όλες τις εκδηλώσεις που οργανώνει για φέτος.

Δευτέρα 7 Ιουλίου 2008

ΚΑΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ αποκλειστικά στον ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟ


οΕπίσημη συμμετοχή
Eβδομάδα Κριτικής
Φεστιβάλ Καννών 2007

οΒραβείο Καλύτερης Ταινίας
Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου
Guadalajara 2007

οΒραβείο Κριτικής Επιτροπή
Διεθνές Φεστιβάλ CineVegas 2007

«Στιγμές μοναδικού χιούμορ και λεπτής ειρωνείας, που ισοπεδώνουν τα πάντα, με εντελώς διασκεδαστικό τρόπο….»
LISA NESSELSON @ περιοδικό VARIETY

Χιμένα Αγιάλα, Έλενα ντε Χάρο, Μάρκο ΑΝτόνιο Τρεβίνο, Αουρόρα Κανό, Ελίσα Βικέντο, Εμίλιο Ετσεβάρια, Πατρίσια Σπιντόλα, Μιλάγκρος Βιντάλ, Έκτορ Τελέζ
Σενάριο : Ερνέστο Ανάγια
Σκηνοθεσία : Σιμόν Μπρος
Διάρκεια: 103

"Να φας όλο το φαγητό σου, αλλιώς...". Κανείς από τους ήρωες ενός καθημερινού δράματος δε θα μπορούσε να τελειώσει τη φράση. Ένα κοριτσάκι που τρώει ό,τι βρίσκει μπροστά του, η μητέρα του που προσπαθεί να χάσει και τα λιγοστά κιλά που της έχουν απομείνει, ο πατέρας του που ψάχνει την τρυφερότητα στην τρυφερή αγκαλιά μιας ζουμερής γυναίκας, η καλόγρια δασκάλα του που απεργεί πείνας για να σώσει τον κόσμο.
Η κοινωνία της Δύσης βάζει το δάχτυλο στον οισοφάγο αλλά βγάζει τη βαθιά ανθρώπινη αγωνία που κρύβεται στις πιο απλές συνήθειες. Ο σκηνοθέτης Σιμόν Μπρος, είναι ο πιο γνωστός νέος και πολυβραβευμένος σκηνοθέτης από τη Λατινική Αμερική, στον χώρο της διαφήμισης. Ήδη παραγωγός ταινιών πετυχημένων όπως το «WHO THE HELL IS JULIETTE?», οι πρώτες εντυπώσεις από την πρώτη του ταινία μεγάλου μήκους είναι αρκετά βραβεία και πολύ καλές κριτικές, ενώ ήδη του έγινε η πρόταση από την εταιρεία των αδελφών Γουενστήν (πρώην αφεντικά της MIRAMAX), να γυρίσει ένα ρημέηκ, με αμερικάνους ηθοποιούς.

ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΣ PRINCE FIMCENTER
Λ. Συγγρού 106, Φιξ (ΜΕΤΡΟ Συγγρού-Φιξ),
210-9215305 .
Πεμ. - Τετ.: 20.35/ 22.30

ΣΙΩΠΗΛΟΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ



Υποψήφιο για 4 Όσκαρ
(Σκηνοθεσίας, Σεναρίου, Ήχου, Φωτογραφίας)
Σκηνοθεσία : Αλφρεντ Χίτσκοκ
Σενάριο: John Michael Hayes (από το διήγημα του Cornell Woolrich "It Had to be Murder")
Φωτογραφία: Robert Burks
Μουσική: Φράνς Γουάξμαν
Παίζουν: Τζέημς Στίουαρτ Γκρέις Κέλλυ
Ετος: 1954
Έγχρωμο
Διάρκεια: 112΄

Ένας ριψοκίνδυνος φωτορεπόρτερ βρίσκεται ακινητοποιημένος, με το πόδι στο γύψο, και σκοτώνει την ώρα του ώσπου γίνεται αυτόπτης μάρτυρας του φόνου που διέπραξε ένας από τους απέναντι ενοίκους. Με τη βοήθεια της αγαπημένης του, εξιχνιάζει το έγκλημα.
Η επιδραστικότητα της ταινίας στην ιστορία του κινηματογράφου φαίνεται καθαρά στα μοτίβα του «Σιωπηλού μάρτυρα», που μεταφέρθηκαν τροποποιημένα από πολυάριθμούς επιγόνους, από τη «Συνομιλία» του Coppola μέχρι το αντονιονικό Blow up και το «Πουλί με τα κρυστάλλινα φτερά» του Argento.

Στους κινηματογράφους:

ΑΘΗΝΑΙΑ VITEX

Χάρητος 50, Κολωνάκι (στάση Μετρό Ευαγγελισμός),

210-7215717 .

Πεμ. - Τετ.: 20.45/ 23.00


ΕΛΛΗΝΙΣ CINEMAX

Λ. Κηφισίας 29, Αμπελόκηποι,

210-6464009 .

Πεμ. - Τετ.: 20.50/ 23.10


ΘΗΣΕΙΟN

Απ. Παύλου 7,

210-3420864 , 2103470980 .

Πεμ. - Τετ.: 20.50/ 23.10


ΛΟΝΔΙΝΟ - ΜΠΡΑΙΤΟΝ αποκλειστικά στον ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟ



British Independent Film Awards
Βραβείο Καλύτερης Ταινίας

Dinard British Film Festival
Βραβείο Σκηνοθεσίας

Διεθνές Φεστιβάλ Εδιμβούργου
Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη

Evening Standard British Film Awards
Βραβείο Καλύτερης Ταινίας

Foyle Film Festival
Βραβείο Καλύτερης Ταινίας

Raindance Film Festival
Μέγα Βραβείο Επιτροπής



«Άριστα! Η καλύτερη ταινία της χρονιάς…»
***** Peter Bradshaw @ εφημερίδα Guardian

«Καταπληκτικό…»
***** EMPIRE

«Ανατριχιαστικά αληθινό…»
**** TOTAL FILM

«Αξεπέραστο…»
***** Wendy Ide @ THE TIMES UK

«Λαμπρό δείγμα για το πόσο σπουδαίο μπορεί να είναι το αγγλικό σινεμά…»
***** Alistair Harkness @ εφημερίδα Scotsman

«Το καλύτερο βρετανικό φιλμ της δεκαετίας…»
περιοδικό THE BIG ISSUE

Λόρεν Στάνλεϊ, Τζόνι Χάρρις, Αλεξάντερ Μόρτον, Ντέιβιντ Κίλινγκ, Σαμ Σπρούελ, Νάθαν Κωνστάνς, Τζόρτζια Γκρουμ
Σενάριο - Σκηνοθεσία: Πολ Άντριου Γουίλλιαμς



Ένας αδίστακτος προαγωγός ζητάει από την επαγγελματία πόρνη του να του βρει ένα αθώο μικρό κοριτσάκι, προκειμένου να εξυπηρετήσει τις… ανάγκες ενός πολύ πλούσιου πελάτη του. Αυτή θα βρει ένα ανήλικο κορίτσι, που όμως θα σκοτώσει τον καλό πελάτη. Η πόρνη θα μαζέψει την ανήλικη και ανάμεσά τους θα αναπτυχθεί μια σχέση ανθρώπινη, σχεδόν οικογενειακή. Όλα αυτά, μέχρι τη στιγμή που ο γιος του θύματος αρχίζει να ψάχνει τους φονιάδες του πατέρα του. Σε όλη την ιστορία, η ηθική είναι δυσδιάκριτη, όμως ο τρόπος και το στιλ της εκδίκησης, που επιλέγει ο τιμωρός-εκδικητής γιος, ξεπερνάει τα όρια της κοινής λογικής και απογειώνεται σε αδιανόητα επίπεδα.

Οι ήρωες της ταινίας (καθώς και οι ηθοποιοί που τους ερμηνεύουν) είναι αυτοί της μικρού μήκους ταινίας, ROYALTY, που γύρισε ο Πολ Άντριου Γουίλλιαμς το 2001. Ο ίδιος δεν είχε αντιληφθεί πόσο σπουδαία είναι η δουλειά του, μέχρι που η ταινία του έγινε ανάρπαστη, τόσο στα Φεστιβάλ, όσο και στις διεθνείς αγορές… Οι κριτικές και τα βραβεία επισφράγισαν την αναγνώριση. Για έναν πρωτοεμφανιζόμενο σκηνοθέτη, που παράγει μια ταινία με μηδαμινό προϋπολογισμό, τέσσερα αστέρια, από πολύ αυστηρούς κριτικούς, όπως και το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη στο πολύ υψηλού επιπέδου Φεστιβάλ του Εδιμβούργου, δεν είναι και μικρή υπόθεση. Σπάνια μια ταινία συζητιέται τόσο έντονα μετά την προβολή της. Κι όταν αυτό γίνεται, τότε η ταινία έχει επιτελέσει τον ρόλο της, σαν θέαμα πολύ υψηλού επιπέδου…


Web :
http://www.l2b-themovie.co.uk/
http://www.myspace.com/londontobrightonmovie
http://www.londontobrighton-lefilm.com/

Κλεφτες Αλόγων


Mια ιστορία αδελφικής αγάπης, ενστίκτων, επιβίωσης, εκδίκησης, κατά στιγμές ελαφρά υπερβολική, άλλες πάλι απογυμνωμένη από κάθε περιττό ή ψεύτικο στοιχείο, πάντα όμως συναρπαστική και γεμάτη ρυθμό, να η κινητήρια δύναμη πίσω από ένα εντυπωσιακό σκηνοθετικό ντεμπούτο που αποτελεί μία από τις πιο ευχάριστες εκπλήξεις της χρονιάς.
H ταινία του Bέλγου Mίσα Bαλντ είναι τοποθετημένη στην ανατολική Eυρώπη στα 1810, αλλά ακόμη κι έτσι δεν είναι σε καμιά περίπτωση μια τυπική περιπέτεια εποχής. Aυτό που ενδιαφέρει το σκηνοθέτη είναι η αναμέτρηση των ηρώων με την ίδια τους τη φύση, η ανασύσταση της ουσίας των ανθρώπων σε μια εποχή απόλυτα διαφορετική και ξένη σε σχέση με την εμπειρία του σύγχρονου δυτικού θεατή. O μίτος της αφήγησης αρχίζει να κυλά στις όχθες ενός ποταμού, εκεί που οι δύο κλέφτες αλόγων θα αρπάξουν τα ζώα και μαζί την ίδια την ύπαρξη δύο νεαρών Kοζάκων. Όμως, πριν τα γεγονότα συναντήσουν την τραγική τους συνέχεια, η ιστορία θα γυρίσει πίσω για να χτίσει τις ζωές και τους χαρακτήρες των πρωταγωνιστών της μέσα από μια λιτή αλλά αποκαλυπτική αφήγηση. Όταν ο χρόνος θα επιστρέψει στο κινηματογραφικό παρόν, τα στοιχεία του παζλ θα έχουν μπει στη θέση τους και η τελική πράξη θα κλείσει το φιλμ με τρόπο αντάξιο των υποσχέσεων που είχε αφήσει μέχρι τώρα. Mε λυρισμό και ποιητική διάθεση, με καθαρή ματιά και δίχως να στρέφει το βλέμμα από το σκληρό πρόσωπο της σωματικής βίας ή της οργισμένης εκδίκησης, ο Bαλντ θα δομήσει ένα σύμπαν απόλυτα αυθύπαρκτο και θα επιδείξει μια γοητευτική κινηματογραφική γλώσσα και αφηγηματικές αρετές που μοιάζουν αξιοθαύμαστες για πρωτοεμφανιζόμενο σκηνοθέτη. H ταινία του κατορθώνει να χτίσει με λιγοστά υλικά χαρακτήρες που αποτελούν κάτι περισσότερο από σχήματα, να φωτίσει τις εσωτερικές και εξωτερικές πλευρές τους, να σκιαγραφήσει την ηθική τους και να αποφύγει τον πειρασμό να τους τακτοποιήσει σε κατηγορίες «καλών» ή «κακών». Προς τιμήν της δεν προβαίνει σε ηθικές κρίσεις, αναγνωρίζει τα ίδια άλλοθι και τις ίδιες αδυναμίες σε όλους τους εμπλεκόμενους και αφήνει στο θεατή την επιλογή να διαλέξει πλευρά, αν και στην πραγματικότητα στιγμή δεν σε προτρέπει να κάνεις κάτι τέτοιο. Tο μόνο που ζητά είναι να απολαύσεις τις εικόνες, την ιστορία, τους χαρακτήρες, όχι με το μυαλό –και σίγουρα όχι με το μυαλό ενός θεατή του 2008– αλλά με τις αισθήσεις και το ένστικτο, τα μάτια και την ψυχή. Tο αποτέλεσμα όχι απλά σε αποζημιώνει, αλλά μοιάζει σχεδόν καθαρτικό βυθίζοντάς σε στο σκοτάδι των ορμών της ανάγκης και των ενστίκτων, αλλά υψώνοντάς σε εντέλει καθαρό, στο άπλετο φως της ελπίδας.
Γιώργος Κρασσακόπουλος στην Athens Voice


αποκλειστικά στον ΜΙΚΡΌΚΟΣΜΟ