Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

ΣΕ ΛΑΘΟΣ ΧΡΟΝΟ (LOCKE) Από 24 Ιουλίου 2014.

 ΣΕ ΛΑΘΟΣ ΧΡΟΝΟ
LOCKE
 ΤΟΥ ΣΤΙΒΕΝ ΝΑΪΤ

ΤΟΜ ΧΑΡΝΤΥ
ΡΟΥΘ ΓΟΥΙΛΣΟΝ ΟΛΙΒΙΑ ΚΟΛΜΑΝ ΑΝΤΡΙΟΥ ΣΚΟΤ ΤΟΜ ΧΟΛΑΝΤ ΜΠΙΛ ΜΙΛΝΕΡ



ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ
THE BRITISH INDEPENDENT FILM AWARDS

ΕΠΙΣΗΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
ΦΕΣΤΙΒΑΛ SUNDANCE 2014

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΙΔΝΕΫ 2014
Διάρκεια: 85’

ΣΥΝΟΨΗ

«Η διαφορά μεταξύ του «ποτέ» και του «μόνο μια φορά», είναι η διαφορά μεταξύ καλού και κακού».

Ο Άιβαν Λοκ είναι ένας απλός άνθρωπος, παντρεμένος με δύο παιδιά κι επιβλέπων μηχανικός σε κατασκευαστική εταιρία.  Ένα βράδυ, κάτι που έκανε λίγους μήνες νωρίτερα θα γυρίσει να τον στοιχειώσει, και θα αναγκαστεί να πάρει αποφάσεις που θα αλλάξουν τη ζωή του και των ανθρώπων που αγαπά, για πάντα. Ταυτόχρονα απειλείται κι ένα έργο που έχει αναλάβει. Στην προσπάθεια του να κάνει το σωστό και να μην επαναλάβει τα λάθη του πατέρα του θα ρισκάρει τα πάντα: τη δουλειά του, τη φήμη του, την οικογένεια του, τη ζωή που πάλεψε τόσο σκληρά να χτίσει.

Σημειώσεις παραγωγής
Ο σεναριογράφος και σκηνοθέτης Στίβεν Νάιτ, άρχισε να προβληματίζεται για τη φύση της κινηματογράφισης αμέσως μόλις ολοκλήρωσε το Hummingbird το 2012. «Αναρωτιόμουν αν θα μπορούσα να απογυμνώσω την όλη διαδικασία- να την περιορίσω μόνο στα βασικά», εξηγεί ο ίδιος. «Η ιδέα είναι να βάλεις κάποιους ανθρώπους σε ένα δωμάτιο, να κλείσεις τα φώτα και να τους πείσεις να κοιτούν στην οθόνη και να δεσμευτούν με ό,τι βλέπουν».  Ο υποψήφιος για Όσκαρ για το σενάριο του Βρώμικα Όμορφα Πράγματα το 2004, συνεχίζει: «Στο Locke, το ταξίδι είναι αληθινό. Κάποιος ξεκινά με μια δουλειά και οικογένεια, και στο τέλος του ταξιδιού δε του έχει μείνει τίποτα- κι όλα αυτά σε πραγματικό χρόνο».
Η ταινία είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου γυρισμένη σε ένα αυτοκίνητο. Το μόνο πρόσωπο που βλέπουμε είναι του Ιβάν, οι υπόλοιπες φωνές ακούγονται μόνο από το τηλέφωνο. Το σκηνικό είναι τα φώτα του δρόμου.
Η ιδέα για την ταινία προήλθε από μια σειρά δοκιμών που έκανε ο Νάιτ  τραβώντας με μια κάμερα Alexa σε κινούμενο αυτοκίνητο. «Το αποτέλεσμα ήταν μαγικό. Αναρωτήθηκα αν θα μπορούσα να πω μια ολόκληρη ιστορία μέσα από ένα όχημα».
Μόλις πέντε εβδομάδες αφού ο Νάιτ είχε έτοιμο το πρώτο σενάριο, ξεκίνησαν τέσσερις ημέρες προβών πριν την πρώτη ημέρα γυρισμάτων το Φεβρουάριο του ’13. 
Αποφασίστηκε πολύ νωρίς ότι όλες οι συνομιλίες θα καταγράφονταν ζωντανά ώστε να καταγράψουν τα συναισθήματα και τις διακυμάνσεις τους, παρά να ηχογραφηθούν σε στούντιο οι συνομιλητές. Στην αρχή είχαν σκεφτεί να ακολουθεί ένα μικρό λεωφορείο το όχημα του Τομ Χάρντυ, αλλά απορρίφθηκε σχεδόν αμέσως. Τελικά, οι ηθοποιοί τοποθετήθηκαν σε ένα ειδικά εξοπλισμένο δωμάτιο ξενοδοχείου, αρκετά κοντά στο σημείο που γινόντουσαν τα γυρίσματα με τον Τομ Χάρντυ. Υπήρχε τηλεφωνική γραμμή στο αυτοκίνητο, στο δωμάτιο κι άλλη μία για το σκηνοθέτη, ώστε να δίνει οδηγίες. Ο Χάρντυ φόραγε ακουστικό για να εξασφαλίσει ότι ακούει καθαρά.
Είχαν μόλις οχτώ ημέρες στα χέρια τους, εκ των οποίων οι έξι θα ήταν γυρίσματα μόνο με τον Τομ Χάρντυ, και φυσικά δεν είχαν την πολυτέλεια να πάει κάτι λάθος.
Το αυτοκίνητο που θα αποτελούσε το σκηνικό, ήταν μια BMW, από την οποία είχαν αφαιρεθεί οι ρόδες, και η οποία εξοπλίστηκε με τρεις RED Epic ψηφιακές κάμερες σε διαφορετικές γωνίες. «Είπα στους ηθοποιούς και στον Τομ ότι θα ήθελα να το αντιμετωπίσουν σα θεατρική παράσταση», εξηγεί ο Νάιτ. «Αν κάτι πάει λάθος το αντιμετωπίζετε και συνεχίζετε- και το έκαναν όλοι εξαιρετικά».
Το σκηνικό βοήθησε πολύ και το διευθυντή φωτογραφίας Χάρη Ζαμπαρλούκο να δώσει στην ταινία οπτικό δυναμισμό. «Κάθε βράδυ παίρναμε μια άλλη γωνία του αυτοκινήτου, και όποτε αλλάζαμε κάρτες, αλλάζαμε και φακούς», εξηγεί ο ίδιος.
Το ταξίδι του Ιβάν εκτυλίσσεται στο δρόμο που ενώνει το Μπέρμινγχαμ με το Λονδίνο. «Το σκηνικό μας ήταν ένα κινούμενο τσίρκο - ένα αυτοκίνητο που το έσερνε ένα φορτηγό, με την αστυνομία να μας ακολουθεί για ασφάλεια, και κάποια δικά μας αυτοκίνητα να ακολουθούν, ώστε να υπάρχουν φώτα κίνησης παντού. Μερικές φορές γυρίζαμε στις 3 το πρωί για να είναι άδειοι οι δρόμοι», αναφέρει ο παραγωγός.

ΤΟΜ ΧΑΡΝΤΥ
Γεννημένος στο Λονδίνο, ο Τομ Χάρντυ κέρδισε την προσοχή του κοινού με την ερμηνεία του στο Bronson του Νίκολας Βίντινγκ Ρεφν το 2009. Απέσπασε μια υποψηφιότητα για Βραβείο BAFTA για το ρόλο του στο τηλεοπτικό Stuart: A Life Backwards το 2008. Στην τηλεόραση επίσης εμφανίστηκε στα: Band Of Brothers, The Reckoning, και Wuthering Heights. Το βιογραφικό του επεκτείνεται και στο θεατρικό σανίδι και στις παραστάσεις Michael in Festen, Lucca in Blood, Dorimant in Man Of Mode και In Arabia We’d All Be Kings, για το οποίο απέσπασε βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου ηθοποιού στα Βραβεία Evening Standard Theatre το 2003, ενώ ταυτόχρονα ήταν υποψήφιος για Βραβείο  Olivier, ως ο πιο υποσχόμενος πρωτοεμφανιζόμενος ηθοποιός το 2004. Πρόσφατα ολοκλήρωσε τα γυρίσματα για το Mad Max: Fury Road στην Αυστραλία.

Φιλμογραφία
The Drop (2014)                     
Locke - Σε Λάθος Χρόνο (2013)                     
Lawless - Παράνομοι (2012)              
The Dark Knight Rises - Ο Σκοτεινός Ιππότης: Η Επιστροφή (2012)
This Means War - Αυτό θα Πει Πόλεμος (2012)                   
Tinker Tailor Soldier Spy - Κι ο Κλήρος Επεσε στον Σμάιλι (2011)
Warrior (2011)           
Inception (2010)                     
Thick as Thieves - Εντιμότατοι Διαρρήκτες (2009)                
Bronson (2008)                      
RocknRolla (2008)                  
Marie Antoinette - Μαρία Αντουανέτα (2006)                     
Minotaur (2006)        
Scenes of a Sexual Nature - Σκηνές Σεξουαλικής Φύσης (2006)       
Layer Cake - Χάπια, Σφαίρες & 2.000.000 Λίρες (2004)       
Dot The I - Φονική Λεπτομέρεια (2003)                    
The Reckoning - Παράσταση για εναν Αθώο (2003)
Star Trek: Nemesis (2002)     
Band of Brothers (TV) - Στην Πρώτη Γραμμή (2001) 
Black Hawk Down - Μαύρο Γεράκι: Η Κατάρριψη (2001)



ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ/ΣΕΝΑΡΙΟ
ΣΤΙΒΕΝ ΝΑΪΤ
Με την αποφοίτηση του από το τμήμα της Αγγλικής Φιλολογίας από το University College του Λονδίνου, ο Στίβεν Νάιτ εργάστηκε ως παραγωγός για μια διαφημιστική εταιρία του Μπέρμινγχαμ, κι έπειτα στο Capital Radio. Το 1998, μαζί με τον Μάικ Γουάιτχιλ άρχισαν να γράφουν σενάρια για την τηλεόραση. Έβαλαν την υπογραφή τους στα Canned Carrott, Commercial Breakdown, The Detectives και πολλά άλλα προγράμματα. Επινόησαν και πολλά τηλεπαιχνίδια, μεταξύ των οποίων και το Ποιός Θέλει Να Γίνει Εκατομμυριούχος; Ο Νάιτ υπήρξε υποψήφιος για Όσκαρ (Βρώμικα Όμορφα Πράγματα), BAFTA και Ευρωπαϊκό Βραβείο Κινηματογράφου.
Φιλμογραφία
Seventh Son - Ο Εβδομος Γιος (2015) (Σενάριο)                     
The Hundred-Foot Journey (2014) (Σενάριο)                          
Closed Circuit - Επικίνδυνο Κύκλωμα (2013) (Σενάριο)                                  
Hummingbird (2013) 
Locke - Σε Λάθος Χρόνο (2013)         
Eastern Promises - Επικίνδυνες Υποσχέσεις (2007) (Σενάριο)                                 
Amazing Grace - Ο Δρόμος για την Ελευθερία (2006) (Σενάριο)                             
Dirty Pretty Things - Βρώμικα Ομορφα Πράγματα (2003) (Σενάριο)           

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΧΑΡΗΣ ΖΑΜΠΑΡΛΟΥΚΟΣ
Ο Χάρης Ζαμπαρλούκος αποφοίτησε απή τη σχολή Καλών Τεχνών του Κολλεγίου του Σαιντ Μάρτιν στο Λονδίνο. Ενώ ακόμη σπούδαζε, απέσπασε ένα βραβείο Fuji, για τη δουλειά του στο Docket Box της Ντέμπορα Έμμινς. Έλαβε το μάστερ του στην κινηματογράφιση από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου το 1997, κι έκτοτε σκηνοθέτησε διαφημιστικά, ντοκιμαντέρ, μικρού μήκους ταινίες, στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Κεντρική Αμερική. Η πτυχιακή του ταινία First Daughter, απέσπασε αμέτρητα βραβεία στα φεστιβάλ που προβλήθηκε το 1997. Έκανε το ντεμπούτο του ως διευθυντής φωτογραφίας σε μεγάλου μήκους ταινία το 1999, με το Camera Obscura.
Ο Ζαμπαρλούκος, με καταγωγή από την Κύπρο, βρέθηκε στη λίστα του Variety με τους 10 κινηματογραφιστές που πρέπει κανείς να παρακολουθεί το 2006.

Φιλμογραφία
Cinderella (post-production)
Jack Ryan: Πρώτη Αποστολή (2014)
Locke – Σε Λάθος Χρόνο (2013)
Thor (2011)
The Other Man (2008)
Mamma Mia! (2008)
Death Defying Acts (2007)
Sleuth (2007)
Venus (2006)
The Best Man (2005)
Opa! (2005)
Spivs (2004)
Enduring Love (2004)
Oh Marbella! (2003)
Mr In-Between (2001)
Camera Obscura (2000)

Δεν υπάρχουν σχόλια: