Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Τα Πουλιά


ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ
The Birds
Σκηνοθεσία :  Alfred Hitchcock          
Σενάριο : Evan Hunter βασισμένο σε ένα βιβλίο της Daphne Du Maurier            
Φωτογραφία: Robert Burks      
Παίζουν : Tippi Hedren     
           Suzanne Pleshette  
           Rod Taylor      
           Jessica Tandy
           Veronica Cartwright
           Ethel Griffies
Χωρα Παραγωγής : ΗΠΑ
Ετος Παραγωγής : 1963
Γλώσσα : Αγγλικά

Διαρκεια : 119
Εγχρωμο

Μία από τις καλύτερες ταινίες του βασιλιά της αγωνίας Άλφρεντ Χίτσκοκ σε αποκατεστημένες κόπιες και «το τελευταίο αψεγάδιαστο αριστούργημα όλης της καριέρας του» όπως αναφέρει ο κριτικός Ντέιβιντ Τόμσον. Μια ταινία που δικαίως φιγουράρει στη θέση νούμερο 7 του Αμερικάνικου Ινστιτούτου Κινηματογράφου, με τις πιο τρομακτικές ταινίες όλων των εποχών, 50 ολόκληρα χρόνια μετά την κυκλοφορία της στις αίθουσες. Αποτελώντας ένα από τα πιο ολοκληρωμένα, ψυχαγωγικά, τρομακτικά αλλά και ταυτόχρονα πολυεπίπεδα σε ψυχαναλυτικό επίπεδο, φιλμ της καριέρας του Άλφρεντ Χίτσκοκ. Με πρωτοποριακά για την εποχή του και υποψήφια για Όσκαρ ειδικά εφέ και σκηνές ανθολογίας που συνεχίζουν να αποτελούν σημείο αναφοράς και πηγή έμπνευσης και αντιγραφής.

Εμπνευσμένα από την ιδέα του ομότιτλου διηγήματος της Δάφνης Ντι Μοριέ, «Τα Πουλιά» είναι η αρχετυπική κινηματογραφική ιστορία τρόμου με τη φύση εκτός ελέγχου και ισορροπίας να επιτίθεται με δολοφονικές διαθέσεις στον άνθρωπο. Όπως ακριβώς θα κάνουν ξαφνικά και τα πουλιά μιας κωμόπολης στη Νότια Καλιφόρνια, χωρίς λόγο και αφορμή κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της γοητευτικά ψυχρής και κοσμικής Μέλανι που την υποδύεται η Τίπι Χέντρεν. Από τις πρώτες κι όλας σκηνές, της συνάντησης και του φλερτ της Μέλανι με τον Μιτς (Ροντ Τέιλορ) σε ένα κατάστημα πώλησης πτηνών, το σαρκαστικό χιούμορ του Άλφρεντ Χίτσκοκ, συναντά την γυναικεία σεξουαλικότητα, και την αντιπαραβάλλει με το ξέσπασμα της φύσης, σε ένα μοναδικά απολαυστικό, συνδυασμό θρίλερ και ταινίας καταστροφής. Ο οποίος συνεχίζει να εντυπωσιάζει και να σοκάρει, αναδεικνύοντας την μεγαλοφυΐα, την τέχνη και την τεχνική, του δημιουργού της. Ακόμα περισσότερο, όταν έχεις την ευκαιρία να την απολαύσεις σε όλο της το μεγαλείο, μέσα από αποκατεστημένες κόπιες, στη μεγάλη οθόνη.

Η ΚΡΙΤΙΚΗ: 

 «Ένα κορυφαίο δείγμα κινηματογραφικής τέχνης» VILLAGE VOICE

«Ελάχιστες ταινίες αποτυπώνουν με τόσο παράξενο και ταυτόχρονα σχολαστικό τρόπο τη μεταφυσική και ιστορική αίσθηση ενός κόσμου που φεύγει εκτός ελέγχου» ΝΕW YORKER

«Από τη μία άγριο και φροϋδικό κι από την άλλη εξαιρετικό δείγμα κινηματογραφικής ψυχαγωγίας» TIME OUT

«Ένα πραγματικά 'ενοχλητικό' κλασσικό θρίλερ από τον μαέστρο του σασπένς» EMPIRE

«Μια ταινία τρόμου που προκαλεί τις αντοχές ακόμα και των πιο θαρραλέων, δημιουργώντας ανατριχίλες» NEW YORK TIMES



Δεν υπάρχουν σχόλια: