Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΦΟΙΝΙΚΑ (PHOENIX) 19 Μαρτίου στους κινηματογράφους

ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ
ΤΟΥ ΦΟΙΝΙΚΑ
PHOENIX

ΝΙΝΑ ΧΟΣ ΡΟΝΑΛΝΤ ΖΕΡΦΕΛΝΤ ΝΙΝΑ ΚΟΥΝΤΖΕΝΤΟΡΦ

Μια ταινία του Κρίστιαν Πέτζολντ



ΕΠΙΣΗΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΟΡΟΝΤΟ

ΒΡΑΒΕΙΟ FIPRESCI
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΑΝ ΣΕΜΠΑΣΤΙΑΝ


Διάρκεια: 98’


ΣΥΝΟΨΗ
Η Νέλι καταφέρνει να επιζήσει από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, έχοντας όμως υποστεί πολλά τραύματα στο σώμα της. Θα υποβληθεί σε μια σειρά πλαστικών επεμβάσεων για να αναπλάσει το πρόσωπό της. Όταν ολοκληρωθούν, θα αναζητήσει το σύζυγό της, ο οποίος όμως δεν θα την αναγνωρίσει. Αντιθέτως λόγω της ομοιότητάς της, θα της προτείνει να υποδυθεί την γυναίκα του, που ο ίδιος θεωρεί νεκρή, με σκοπό να διεκδικήσουν την περιουσία της. Η Νέλι αν και διστακτική, δέχεται να παίξει αυτό το ρόλο, ελπίζοντας ότι έτσι θα μάθει την αλήθεια για τα πραγματικά του συναισθήματα του άνδρα της.

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ
Η πρώτη μέρα των γυρισμάτων για το Phoenix: ένα δάσος, ένας άντρας σε φόρμα Βέρμαχτ, γυναίκες με περιβολή στρατοπέδου συγκέντρωσης. Χρησιμοποιήσαμε ως αναφορά μια φωτογραφία του Ιδρύματος για το Ολοκαύτωμα: μιά έγχρωμη εικόνα με έντονο κόκκο από ένα σταυροδρόμι στο δάσος λουσμένο από ιμπρεσσιονιστικό πρωινό φως. Μόνο σε δεύτερη ανάγνωση ο θάνατος: ένα πτώμα στο γρασίδι. Κατά τη διάρκεια του γυρίσματος κάτι δε λειτουργούσε. Ο φωτισμός ήταν καλός, το κάδρο μας τέλειο, έμοιαζε με ακριβή αναπαράσταση της εικόνας, αλλά κάτι δε λειτουργούσε. Η αναπαράσταση του τρόμου, η φωτογραφία μέσα και γύρω από το Άουσβιτς- ήταν σα να προσπαθούσαμε να συμπυκνώσουμε τα πάντα σε μία ιστορία και να τα εξαναγκάσουμε σε τάξη. Πετάξαμε όλο το υλικό που γυρίσαμε εκείνη την ημέρα
Πριν το Ολοκαύτωμα υπήρχαν ιστορίες, τραγούδια, μυθιστορήματα- αυτά δεν υπήρχαν τώρα. Ένα κείμενο μας βοήθησε πολύ στην προετοιμασία μας, το Ein Liebesversuch (‘An Experiment
in Love’) του Alexander Kluge. Η ιστορία λαμβάνει χώρα στο Άουσβιτς. Οι Ναζί παρατηρούν από κλειδαρότρυπες ένα ζευγάρι που κάποτε ήταν τρελά ερωτευμένο. Οι γιατροί προσπαθούν να αναβιώσουν αυτό τον έρωτα. Θέλουν να δουν το ζευγάρι να κοιμάται μαζί. Σκοπός τους να δουν αν η γυναίκα έχει στειρωθεί με επιτυχία. Δοκιμάζουν τα πάντα: σαμπάνια, κεριά, τους ψέκαζαν ακόμη με κρύο νερό θεωρώντας ότι η ανάγκη για ζεστασιά θα τους φέρει κοντά. Δε συμβαίνει τίποτα όμως- δεν κοιτάζουν καν ο ένας τον άλλον. Η αποτυχία των γιατρών είναι ένας θρίαμβος για την αγάπη: μια χαμένη αγάπη δε μπορεί να πυροδοτηθεί από τους εγκληματίες. Μας βοήθησε πολύ αυτό το κείμενο όταν αναρωτιόμασταν αν είναι δυνατόν να αναγεννήσεις συναισθήματα όπως η αγάπη, η συμπάθεια σε αυτό το κλίμα και τις συνθήκες.
Η Νέλι θέλει να γυρίσει πίσω το χρόνο. Με ενδιαφέρουν πολύ οι άνθρωποι που δεν αποδέχονται κάτι, που αψηφούν τα πάντα και είναι επίμονοι.
Κρίστιαν Πέτζολντ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ
Γεννημένος το 1960 στο Χίλντεν της Γερμανίας. Αφού ολοκλήρωσε τις θεατρικές σπουδές του στο ανοιχτό πανεπιστήμιο του Βερολίνου, σπούδασε σκηνοθεσία στη Γερμανική Ακαδημία Κινηματογράφου και Τηλεόρασης του Βερολίνου, ενώ εργαζόταν και ως βοηθός σκηνοθέτη με τους Χάρουν Φαρόκι και Χάρτμουτ Μπιτόμσκυ. Στην εξαιρετική φιλμογραφία του, συμπεριλαμβάνονται τα PILOTINNEN (1995), CUBA LIBRE (1996- Βραβείο Förder– Φεστιβάλ Max Ophüls), DIE BEISCHLAFDIEBIN (1998- Βραβείο Καλύτερης Παραγωγής– Φεστιβάλ Max Ophüls), DIE INNERE
SICHERHEIT/THE STATE I AM IN (2001- Βραβείο German Film– Καλύτερης Ταινίας, Βραβείο Hessischer Film), TOTER MANN/SOMETHING TO REMIND ME (2002- Βραβείο Grimme, Βραβείο German Film, Fipa dOrBiarritz), WOLFSBURG (2003- Βραβείο FIPRESC, Φεστιβάλ Βερολίνου, Βραβείο Grimme), GESPENSTER/GHOSTS (2005- Επίσημο διαγωνιστικό, Φεστιβάλ Βερολίνου, Βραβείο Γερμανών Κριτικών Κινηματογράφου), YELLA (2007- Αργυρή Άρκτος Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας και Βραβείο German Film για τη Νίνα Χος), JERICHOW (Επίσημο διαγωνιστικό Φεστιβάλ Βενετίας, Βραβείο Γερμανών Κριτικών Κινηματογράφου) και DREILEBENETWAS BESSERES ALS DEN TOD/BEATS BEING DEAD (Βραβείο  German Film, με τους Ντομινίκ Γκραφ και Κριστόφ Χοσχάουσλερ).
Φιλμογραφία
2014 PHOENIX
2012 BARBARA
2011 DREILEBEN (BEATS BEING DEAD) TV feature
2008 JERICHOW
2007 YELLA
2005 GHOSTS (Gespenster)
2003 WOLFSBURG
2002 SOMETHING TO REMIND ME (Toter Mann)
2001 THE STATE I AM IN (Die innere Sicherheit)

ΝΙΝΑ ΧΟΣ
Γεννημένη το 1975 στη Στουτγάρδη. Χάρηκε αναγνώρισης ήδη ως φοιτήτρια στη δραματική σχολή του Ernst Busch στο Βερολίνο, όταν ανέλαβε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο Das MÄDCHEN ROSEMARIE.
Θεωρείται μία από τις καλύτερες θεατρικές και κινηματογραφικές ηθοποιούς της σύγχρονης Γερμανίας. Έχει αποσπάσει πολλά βραβεία για ερμηνείες της, συμπεριλαμβανομένου του Gertrud-Eysoldt-Ring για τη MEDEA, το Bavarian Film Prize για το DIE WEISSE MASSAI (THE WHITE MASSAI), το βραβείο Adolf-Grimme Prize, και για τα TOTER MANN (SOMETHING TO REMIND ME) και WOLFSBURG, το Βραβείο Καλύτερης Ερμηνείας από το Φεστιβάλ Γερμανικών Ταινιών, το Βραβείο Bremer Film, την Αργυρή Άρκτο από το Φεστιβάλ του Βερολίνου και το Βραβείο German Film για το YELLA. Η BARBARA είναι ο πέμπτος πρωταγωνιστικός της ρόλος σε ταινία του Κρίστιαν Πέτζολντ.

ΡΟΝΑΛΤ ΖΕΡΦΕΛΝΤ
Γεννημένος το 1977 στο Βερολίνο. Σπούδασε υποκριτική στη δραματική σχολή Ernst Busch και συμμετείχε σε πάρα πολλές θεατρικές παραστάσεις σε θέατρα όπως τα Deutsche Theater Berlin, the St. Pauli Theater Hamburg, και το Berliner Ensemble.
Το 2005, ο Ζέρφλεντ έκανε το ντεμπούτο του στον κινηματογράφο στο DER ROTE KAKADU (THE RED COCKATOO). Στις άλλες ταινίες που συμμετείχε περιλαμβάνονται τα : IN JEDER EKUNDE, 12 METER OHNE KOPF (12 PACES WITHOUT A HEAD), DER DSCHUNGEL, DIE STUNDES DES WOLFES, και WEISSENSEE. Το 2011, ο Ζέρφελντ βρβαεύτηκε με το Βραβείο German TV, και το Adolf- Grimme για το ρόλο του στο  IM ANGESICHT DES VERBRECHENS (IN FACE OF THE CRIME).


Δεν υπάρχουν σχόλια: