Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

Ο ΠΑΡΤΙΖΑΝΟΣ (PARTISAN) 6 Αυγούστου στους κινηματογράφους

Ο ΠΑΡΤΙΖΑΝΟΣ
PARTISAN

Του Άριελ Κλέιμαν

 Βενσάν Κασέλ Νάιτζελ Μπάρμπερ Τζέρεμι Τσάμπριελ


Διάρκεια: 97’

ΣΥΝΟΨΗ

Ο Αλεξάντερ είναι ένα παιδί όπως όλα: ενεργητικός, περίεργος κι αφέλης. Είναι επίσης εκπαιδευμένος δολοφόνος. Ο Αλεξάντερ, μαζί με άλλα παιδιά της ηλικίας του, αφήνουν συχνά την ασφάλεια του καταφυγίου τους για να εκτελέσουν τις εντολές του μοναχικού πατριάρχη Γκρέγκορι. Παρά την ψυχρή φύση τους, τα παιδιά δεν καταλάβαιναν ποτέ τη βαρύτητα των πράξεων τους.
Ο Αλεξάντερ μόλις έγινε έντεκα χρονών. Ο Γκρέγκορι φέρνει στην κοινότητα τους μια νεαρή μητέρα με τον 11χρονο γιο της, Λίο. Ο Λίο είναι διαφορετικός από τα παιδιά που ζουν εκεί, είναι κοινωνικός και συναισθηματικός. Έχει περάσει πολύ καιρό στον αληθινό κόσμο, έξω από αυτόν που είχε δημιουργήσει ο Γκρέγκορι. Ο Αλεξάντερ είναι έκπληκτος και περίεργος- δεν έχει ξαναδεί αυτή τη συμπεριφορά. Όταν ο Λίο εξαφανιστεί, ο Αλεξάντερ θα νιώσει προδομένος. Αμφισβητεί τα διδάγματα του Γκρέγκορι και τις αποστολές τους.
Τα 12α γενέθλια του πλησιάζουν, και βλέπει πια με άλλα μάτια τον ηθικό κώδικα του Γκρέγκορι. Η συνεχώς αυξανόμενη ένταση μεταξύ τους θα οδηγήσει τον μικρό Αλεξάντερ σε μια τραγική μη αναστρέψιμη πράξη.


ΔΗΛΩΣΗ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ

Δεν είμαι απολύτως σίγουρος γιατί επιλέγω να διηγηθώ συγκεκριμένες ιστορίες. Βασίζομαι κυρίως στο ένστικτο μου. Αυτό που ξέρω είναι ότι κάθε ταινία έχει ξεκινήσει από μία σουρεαλιστική εικόνα.
Το 2010, διάβασα ένα άρθρο στους New York Times για τις φυλές παιδιών-δολοφόνων στην Κολομβία που αποκαλούνται «Σικάριος». Πέρα από τις φρικιαστικές πράξεις αυτών των παιδιών, δεν ξέρω γιατί έμεινε μαζί μου αυτή η εικόνα για τόσο πολύ καιρό.
Μέχρι που τυχαία, έπεσα πάνω σε μια φράση του αγαπημένου μου Λουί Μπουνιουέλ: «δεν υπάρχει πιο σουρεαλιστική εικόνα από έναν άνθρωπο να σκοτώνει έναν άλλο».
Ήταν μια απλϊκή δήλωση, αλλά είχα ένα βαθύ συναίσθημα ότι έπρεπε να μετατρέψω την αντίδραση μου σε ταινία. Γνώριζα εξαρχής ότι δεν ήθελα να κάνω μια ταινία για τις φυλές αυτές στην Κολομβία. Δεν ήθελα να εμπλέκονται στην ιστορία κυκλώματα ναρκωτικών ή κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες της περιοχής, αλλά μια οικουμενική ανθρώπινη ιστορία. Μια ιστορία για τη σχέση παιδιών κι ενηλικών, για τις πεποιθήσεις των τελευταίων που προσπαθούν να γαλουχήσουν στα παιδιά. Μια ιστορία για την τραγωδία των παιδιών που δεν τους επιτρέπεται να δουν τον κόσμο με καθαρή ματιά.
Ο ήρωας του Partisan, ο Γκρέγκορι είναι πληγωμένος κι εξοργισμένος από τον κόσμο, και ως εκδικήση, οδηγεί αυτές τις γυναίκες και τα παιδιά τους μακρυά από την οργανωμένη κοινωνία, στο καταφύγιο του. Η ταινία πιάνει την ιστορία τους αφού έχουν βρεθεί εκεί. Ο Γκρέγκορι χρησιμοποιεί ως πρόσχημα ότι αυτή η ζωή είναι πιο χαρούμενη κι ασφαλής για όλους, αλλά είναι απλά αποτέλεσμα μιας κατεστραμμένης ψυχής.
Ο 11χρονος Αλεξάντερ είναι στην ηλικία που αρχίζει να σκέφτεται μόνος του και μεγάλο μέρος της ιστορίας είναι από τη δική του συναισθηματική οπτική. Θέλω κάθε ταινία να ταξιδεύει το θεατή. Λατρεύω την ιδέα μια ταινίας να σε πηγαίνει σε απρόσμενα κι άγνωστα μέρη. Παρόλο που συγκεκριμένος κόσμος δε μοιάζει με την καθημερινότητα μας, μπορούμε άμεσα να ταυτιστούμε με τα συναισθήματα που ξετυλίγονται στην οθόνη. Αυτές οι εμπειρίες με κάνουν να αγαπώ το σινεμά.

-Άριελ Κλέιμαν


ΑΡΙΕΛ ΚΛΕΪΜΑΝ- Σκηνοθεσία και σενάριο

Το 2010, οι μικρού μήκους ταινίες του Άριελ Κλέιμαν, άρχισαν να έχουν απήχηση στον κόσμο. Η παράλογη ερωτική ιστορία Young Love προβλήθηκε στο Φεστιβάλ του Σάντανς, όπου και τιμήθηκε με Ειδική Μνεία για ταινία μικρού μήκους. Λίγους μήνες αργότερα, η 20λεπτή πτυχιακή του εργασία Deeper Than Yesterday, προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Καννών και τιμήθηκε με το Βραβείο Kodak Discovery και Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους.
Το Deeper Than Yesterday προβλήθηκε και τιμήθηκε σε αμέτρητα φεστιβάλ στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου το Φεστιβάλ Σάντανς του 2011 όπου τιμήθηκε με το Βραβείο της Επιτροπής.
Ο Παρτιζάνος είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Κλέιμαν. Το σενάριο που έγραψε με τη συνάδελφο και σύντροφο Σάρα Κίνγκλερ βραβεύτηκε με το Βραβείο Mahindra Global Filmmaking στο Σάντανς το 2012. Γεννημένος στη Μελβούρνη, ο Άριελ Κλέιμαν ζει σήμερα στο Λονδίνο.

ΣΑΡΑ ΚΙΝΓΚΛΕΡ- Σενάριο, Παραγωγή, Κοστούμια

Η Σάρα Κίνγκλερ έχει συνεργαστεί με τον Κλέιμαν σε περισσότερες από 15 παραγωγές στο ρόλο του παραγωγού, του σεναριογράφου και στα κοστούμια. Τυχαίνει να είναι και σύντροφος του. Οι δυο τους εργάζονται στενά από το ξεκίνημα μιας ταινίας μέχρι και το post-η Κίνγκλερ ήταν καλεσμένη του Φεστιβάλ Σαντανς για να παρουσιάσει ένα workshop για το σενάριο του Παρτιζάνου.

ΒΕΝΣΑΝ ΚΑΣΕΛ- Γκρέγκορι

Ο Κασέλ ξεκίνησε την καριέρα του στη Γαλλία το 1988 με μικρούς ρόλους σε τηλεόραση και κινηματογράφο. Το 1995 έκανε αίσθηση με Το Μίσος (La Haine), για το οποίο έλαβε και το πρώτου Σεζάρ. Μετά από αυτό, εμφανίστηκε σε περισσότερες από 35 ταινίες στη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Κασέλ μοιράζει το χρόνο του ανάμεσα στο Παρίσι, το Λονδίνο, τη Ρώμη και το Ρίο Ντε Τζανέιρο.


ΤΖΕΡΕΜΙ ΤΣΑΜΠΡΙΕΛ- Αλεξάντερ

Ο Τζέρεμι γεννήθηκε στην Τουλούζ της Γαλλίας το 2001. Έχει ταξιδέψει πολύ με την οικογένεια και το μεγαλύτερο αδερφό του από δύο ετών. Αυτη η ζωή του έδωσε φανταστικές εμπιερίες και γνώρισε πολλές κουλτούρες. Του αρέσει η μουσική, τραγουδάει και παίζει πιάνο.  Ο Τζέρεμι σκεφτόταν ήδη να παρακολουθήσει μαθήματα υποκριτικής όταν η οικογένεια του έμαθε για τις οντισιόν του Παρτιζάνου. Θεωρεί τον εαυτό του τυχερό και είναι πανευτυχής που συμμετείχε.


Δεν υπάρχουν σχόλια: