Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

Ο ΕΚΑΤΟΝΤΑΧΡΟΝΟΣ ΠΟΥ ΠΗΔΗΞΕ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΚΙ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΕ 28 Μαΐου στους κινηματογράφους


Ο ΕΚΑΤΟΝΤΑΧΡΟΝΟΣ ΠΟΥ ΠΗΔΗΞΕ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΚΙ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΕ

The 100-Year-Old Man Who Climbed Out Of The Window
And Disappeared


Μια ταινία του Φέλιξ Χέρνγκρεν
  
ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΙΝΟΥ
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝ/ΦΟΥ ΣΙΚΑΓΟ

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΙΝΟΥ
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝ/ΦΟΥ ΦΛΟΡΙΝΤΑ

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΙΝΟΥ
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝ/ΦΟΥ ΝΤΟΥΡΜΠΑΝ

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΙΝΟΥ
ΒΡΑΒΕΙΑ GULDBAGGE

«Τα πράγματα είναι αυτά που είναι, και ό,τι είναι να γίνει θα γίνει»
-Από το μυθιστόρημα του Γιούνας Γιούνασον (Εκδόσεις Ψυχογιός, www.psichogios.gr )


Ο Ρόμπερτ Γκούσταφσον είναι ο 100χρονος Άλαν Κάρλσον, στη μεταφορά από τον Φέλιξ Χέρνγκρεν του μυθιστορήματος του Γιούνας Γιούνασον «Ο 100χρονος που πήδηξε από το παράθυρο κι εξαφανίστηκε». Το best-seller έχει πουλήσει περισσότερα από 1,1 εκατομμύρια αντίτυπα στη Σουηδία. Έχει εκδοθεί σε 38 χώρες, κι έχει πουλήσει περισσότερα από 6 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως.
Πρωταγωνιστούν επίσης οι: Μία Σκάρινγκερ, Ιβάρ Βικλάντερ, Ντέιβιντ Γουίμπεργκ, Γιενς Χίλτεν και Άλαν Φορντ.


Γλώσσα: Σουηδικά, Αγγλικά(αφήγηση)
Διάρκεια: 1.45’







Σύνοψη

Έπειτα από μια μακρά και συναρπαστική ζωή, ο Άλαν Κάρλσον βρίσκεται σε οίκο ευγηρίας, θεωρώντας ότι είναι η τελευταία του στάση. Το μόνο του πρόβλημα είναι ότι είναι ακόμα υγιής, και οι μέρες του είναι ανιαρές. Καθώς πλησιάζουν τα εκατοστά του γενέθλια, αποφασίζει να αποδράσει από τη βαρετή αυτή ζωή.   
Πηδάει από ένα παράθυρο και ξεκινάει ένα ξεκαρδιστικό κι αναπάντεχο ταξίδι, που περιλαμβάνει εγκληματίες, δολοφόνους, μια βαλίτσα γεμάτη χρήματα, έναν ελέφαντα κι έναν ανίκανο αστυνομικό.   Για οποιονδήποτε άλλον, θα ήταν το ταξίδι της ζωής του, αλλά για τον Άλαν είναι απλά ρουτίνα.
Δεν υπήρξε απλά μάρτυρας μερικών από τα σημαντικότερα γεγονότα του 20ου αιώνα, αλλά έπαιξε και σημαντικό ρόλο σαυτά. Η πολιτική και η θρησκεία τον αφήνουν παγερά αδιάφορο, αλλά έχει επηρρεάσει μερικά από τα σημαντικότερα παγκόσμια γεγονότα. 
Παρακολουθούμε ταυτόχρονα τις προηγούμενες περιπέτειες του. Πως βοήθησε στην εφεύρεση της ατομικής βόμβας, για τη φιλία του με τους Αμερικανούς Προέδρους και Ρώσους τύρρανους. Επί εκατό χρόνια, ο Άλαν Κάρλσον αναστάτωνε τον κόσμο, και τώρα είναι ξανά ελεύθερος.


Δήλωση σκηνοθέτη

Είναι πάντα δύσκολο να μεταφέρεις ένα μυθιστόρημα στη μεγάλη οθόνη, αλλά δε μπορούσα να αντισταθώ στον 100χρονο. Είναι μια απολαυστική ιστορία γεμάτη ανατροπές, πλούσιους χαρακτήρες- μια κωμωδία καταστάσεων από τις καλύτερες του είδους. Γνωρίζω ότι οι προσδοκίες είναι πολύ μεγάλες για την ταινία, αλλά προτιμώ να γυρίσω μια καλή ιστορία με υψηλές προσδοκίες, παρά μία χωρίς καθόλου.
Για τον Άλαν, ήθελα έναν ηθοποιό που να μπορεί να υποδυθεί όλες τις ηλικίες του ενήλικου Άλαν με αξιοπιστία. Όταν έφτασα περίπου στη μέση του βιβλίου άρχισα να σκέφτομαι τον Ρόμπερτ Γκούσταφσον. Όταν αρχίσαμε τις δοκιμές μαζί του το χειμώνα του 2012, ήμουν βέβαιος για την επιλογή του.
Ο Άλαν Κάρλσον κάνει ότι ακριβώς θα έπρεπε να κάνουμε όλοι μας. Δεν ανησυχεί για το μέλλον, ακολουθεί πάντα το ένστικτο του και δεν αναλώνεται σε προβλήματα του χθες. Αν μείνει αυτό στο κοινό, θα είμαι πολύ ευχαριστημένος με την ταινία.
Φέλιξ Χέρνγκρεν


Ρόμπερτ Γκούσταφσον (Άλαν Κάρλσον)

Ο Ρόμπερτ Γκούσταφσον έχει συχνά αναφερθεί ως ο πιο αστείος Σουηδός. Έχει τιμηθεί με το βραβείο Golden Gate για την ερμηνεία του στην ταινία Torsk på Tallin,με το Βραβείο Guldbagge Καλύτερου Ηθοποιού για το Fyra nyanser av brunt , ενώ έχει λάβει και το βραβείο Golden Mask τέσσερις φορές.

Στο θεατρικό σανίδι, έχει εμφανιστεί στα Arne Anka και Nysningen στη Στοκχόλμη, Lektionen, και Herrön στο Βασιλικό Θέατρο, στα Hotelliggaren, Revisorn, και Lögn i Helvete στο China Teatern, στο Rivierans Guldgossar για το Cirkus, και πιο πρόσφατα στο Robert Gustafson's 25th year anniversary revue στα θέατρα Rondo, Amiralen, και Circus.

Για την τηλεόραση, πρωταγωνίστησε στα Chefen fru Ingeborg, Rapport till himlen, Majken, En decemberdröm, και Tartuffe. Εμφανίστηκε πολλές φορές και στα Time Out, Parlamentet, Idrottsgalan,Allsång på Skansen, Gustafsson 3 tr, Stjärnorna på Slottet.

Από το 2007 περιοδεύει στη Σουηδία και με την μπάντα του: Rolandz.


Φέλιξ Χέρνγκρεν (Σκηνοθεσία/Σενάριο)

Ο Φέλιξ Χέρνγκρεν είναι σκηνοθέτης, σεναριογράφος, παραγωγός και ηθοποιός. Σκηνοθέτησε τον 100χρονο, του οποίου το σενάριο έγραψε με τον Χανς Ίνγκεμανσον.

Από το S * M * A * S * H ​​(1990) που πρωταγωνιστούσε, ο Χέρνγκρεν έχει εργαστεί για την τηλεόραση, για διαφημιστικά και στον κινηματογράφο. Είναι ένας από τους πιο καταξιωμένους κωμικούς και σκηνοθέτες στη Σουηδία. Η εταιρία παραγωγής του FLX 2.0, εκπροσωπεί ονόματα όπως οι Johan Rheborg, Tova Magnusson, και Måns Herngren.
Έγινε γνωστός με το talk show Sen kväll med Luuk. Έχει συμμετάσχει και σε σημαντικές τηλεοπτικές εκπομπές όπως οι Help, Ulvesson & Herngren, Extra! Extra!, Parlamentet, κι άλλες.
Το 1999 ο Χέρνγκρεν έκανε το ντεμπούτο του στον κινηματογράφο με την κωμωδία Vuxna människor . Ακολούθησε το 2006 το Varannan vecka.
Το 2010 έκανε πρεμιέρα η πολυβραβευμένη τηλεοπτική σειρά Solsidan με την υπογραφή του. Με περισσότερους από 2 εκατομμύρια τηλεθεατές ανά επεισόδιο, είναι πλέον μια από τις πιο αγαπημένες σειρές. Η σειρά απέσπασε το Σουηδικό Βραβείο Kristallen δύο συνεχόμενες χρονιές.
Γιούνας Γιούνασον (Συγγραφέας)
Ο Γιούνας Γιούνασον γεννήθηκε στη δυτική Σουηδία το 1961. Ξεκίνησε την καριέρα του ως δημοσιογράφος σε τοποικές εφημερίδες. Αργότερα ίδρυσε τη δική του εταιρία παραγωγής. Έπειτα από πολλά χρόνια στον χώρο των media, ένιωσε την ανάγκη να κάνει κάτι άλλο.
Τότε εμπνεύστηκε το χαρακτήρα του Άλαν Κάρλσον και ξεκίνησε να γράφει το πρώτο του μυθιστόρημα “Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann” (Ο εκατοντάχρονος που πήδηξε από το παράθυρο κι εξαφανίστηκε, Εκδόσεις Ψυχογιός).
Το μυθιστόρημα σημείωσε παγκόσμια επιτυχία, κυκλοφόρησε σε 38 χώρες και πούλησε περισσότερα από 6 εκατομμύρια αντίτυπα. Ακολούθησε το δεύτερο μυθιστόρημα του το 2013 «Η αναλφάβητη που ήξερε να μετράει».



Δεν υπάρχουν σχόλια: