Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

'71 -- Από 16 Οκτωβρίου στους κιν/φους

‘71

του Γιαν Ντεμάνζ




ΤΖΑΚ Ο’ΚΟΝΕΛ
ΠΟΛ ΑΝΤΕΡΣΟΝ ΡΙΤΣΑΡΝΤ ΝΤΟΡΜΕΡ ΣΟΝ ΧΑΡΙΣ ΜΠΑΡΙ ΚΕΟΓΚΑΝ
ΜΑΡΤΙΝ ΜΑΚΑΝ ΣΑΜ ΡΑΪΝΤ ΚΙΛΙΑΝ ΣΚΟΤ ΝΤΕΪΒΙΝΤ ΓΟΥΙΛΜΟΤ


ΒΡΑΒΕΙΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΙΔΙΚΗ ΜΝΕΙΑ
ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ 2014

 ΧΡΥΣΗ ΑΘΗΝΑ
ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ 2014

 ΕΠΙΣΗΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΜΗΜΑ DISCOVERY
ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΤΟΡΟΝΤΟ 2014
  
Διάρκεια: 99’

 ΣΥΝΟΨΗ

Το 1971 στη Βόρεια Ιρλανδία οι συγκρούσεις κλιμακώνονται και ο φόβος για εμφύλιο πόλεμο εντείνεται. Ένας νεαρός Βρετανός στρατολογείται στο Μπέλφαστ. Η πόλη είναι διχασμένη σε «πιστούς» Προτεστάντες και «εχθρικούς» Καθολικούς. Και οι δύο πλευρές έχουν παραστρατιωτικές οργανώσεις, ενώ συμμορίες του δρόμου και μυστικοί πράκτορες προσπαθούν να εξασφαλίσουν τα δικά τους συμφέροντα, ο καθένας με βάση τις αρχές τους.
Μια περιπολία μετατρέπεται γρήγορα σε συμπλοκή και ο άτυχος στρατιώτης θα μείνει πίσω. Η επιστροφή στη βάση του είναι μια οδύσσεια γεμάτη φόβο και απόγνωση. 

ΓΙΑΝ ΝΤΕΜΑΝΖ
Γεννήθηκε στο Παρίσι το 1977, μεγάλωσε στο Λονδίνο και ξεκίνησε την καριέρα του κινηματογραφώντας συναυλίες και φτιάχνοντας διαφημιστικά βίντεο για μουσικούς. Η πρώτη του μικρού μήκους ταινία προβλήθηκε στο φεστιβάλ British Council. Ακολούθησαν οι INCOMPLETE, ALAN AND SAMIR και HEADSPACE. Αφού σπούδασε στην Εθνική Σχολή Κινηματογράφου και Τηλεόρασης, ολοκλήρωσε το MAN IN A BOX το 2006 για το Channel 4.
Το 2007 συμμετείχε στο Talent Campus της Berlinale.Η σειρά που δημιούργησε: DEAD SET προτάθηκε για βραβελίο BAFTA το 2010. Το ’71 είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του.

ΤΖΑΚ Ο ‘ ΚΟΝΕΛ

Ο Τζακ Ο Κόνελ γεννήθηκε το 1990 στο Ντέρμπυ.  Έκανε το ντεμπούτο του στη Βρετανική σαπουνόπερα Doctors. Το 2006, εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη μεγάλη οθόνη στο This Is England. Ακολούθησε  Eden Lake το 2008 και η τηλεοπτική εκδοχή του Ανεμοδαρμένα Ύψη. Το 2009 εμφανίστηκε στο πλάι του Μάικλ Κέιν στο Harry Brown. To 2010, πρωταγωνίστησε στο δράμα του BBC, και η εφημερίδα The Observer έγραψε ότι πρόκειται για «ερμηνεία ενός άντρα με τα διπλάσια χρόνια του: μαγευτική, κωμική, γεμάτη ψυχή». Το 2013 βραβεύτηκε από το φεστιβάλ του Δουβλίνου για την ερμηνεία του στην ταινία «Γροθιές στους τοίχους» (Starred up), κι έλαβε μια υποψηφιότητα στα Βρετανικά Βραβεία Ανεξάρτητου Κινηματογράφου.


Δεν υπάρχουν σχόλια: