Πέμπτη, 3 Απριλίου 2014

MACHETE: Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ (Machete Kills) από 31 Οκτωβρίου 2013

 MACHETE Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

(MACHETE KILLS)

 του Ρόμπερτ Ροντρίγκεζ 
Ντάνι Τρέχο Μισέλ Ροντρίγκεζ Σοφία Βεργκάρα Άμπερ Χερντ
Αντόνιο Μπαντέρας Τσάρλι Σιν Αλέξα Βέγκα Κούμπα Γκούντινγκ Τζ.
Τζέσικα Άλμπα Γουίλιαμ Σάντλερ Ντέμιαν Μπίτσιρ Μελ Γκίμπσον
και Lady Gaga
 Διάρκεια: 107’


Σύνοψη
Ο πρόεδρος της Αμερικής, επιστρατεύει τον πρώην ομοσπονδιακό πράκτορα Ματσέτε, για μια αποστολή αδύνατη για οποιονδήποτε άλλο θνητό- πρέπει να εντοπίσει και να εξολοθρεύσει έναν παρανοϊκό εκατομμυριούχο και έμπορο όπλων, που σχεδιάζει να σκορπίσει τον πόλεμο και την αναρχία σε ολόκληρο τον πλανήτη. 
Σχετικά με την παραγωγή
«Επινόησα τον Ματσέτε, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων για το Desperado, και μίλησα στο Ντάνι Τρέγιο στα γυρίσματα τότε», θυμάται ο Ροντρίγκεζ. «Του είπα, κάποια μέρα θα παίξεις το Ματσέτε. Επί χρόνια το συζητούσαμε, και δεν πιστεύαμε τότε ότι θα γινόταν πραγματικότητα». Ο Ροντρίγκεζ είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει το Ματσέτε, όταν συζητούσαν με τον Ταραντίνο τα τρέιλερ για το Grindhouse.  Εκείνη την περίοδο, ο Ροντρίγκεζ είχε φτιάξει μια ιστορία για τον χαρακτήρα αυτό στο μυαλό του, η οποία υλοποιήθηκε στο ‘Mex-ploitation’.
Το «ψεύτικο» τρέιλερ έγινε ταινία το 2010, το Machete. Η συνέχεια του, το Machete Kills είχε ξεκινήσει πριν καν προβληθεί η πρώτη. Στη διάρκεια του μοντάζ, έκλεισε το μοντάζ, αφήνοντας το κοινό να πιστεύει ότι θα επέλθουν δύο σήκουελ, τα Machete Kills και Machete Kills Again.
Όταν ο Ροντρίγκεζ είδε την αναμονή που δημιούργησε το πρώτο Machete, σκέφτηκε ότι θα πρέπει να δώσει στο κοινό αυτό που θέλει.  Ο Τρέγιο επίσης ανυπομονούσε να ξαναπαίξει το ρόλο, και ο κόσμος πλέον τον προσφωνούσε Ματσέτε κι όχι Ντάνι. Ακόμη και η μητέρα του.
Οπότε ήταν φυσικό επακόλουθο να γυριστεί το Machete Kills.  Ο Ροντρίγκεζ θυμάται: «Δεν είχαμε σκοπό να κάνουμε δύο ταινίες. Αποφασίσαμε να κάνουμε το Machete Kills και να ΄δωσουμε στον κόσμο μια γεύση από τη δεύτερη και τρίτη ταινία μαζί».
Ο Ρόντριγκεζ ήταν αποφασισμένος να το κάνει, μόνο αν προσέφερε κάτι νέο στο χαρακτήρα.  «Ήθελα κάτι πολύ μεγάλο και περιπετειώδες αυτή τη φορά, κάτι σα το Ράμπο! Η ίδια η κυβέρνηση θα καλούσε το Ματσέτε να τους βοηθήσει».
Ο Κάιλ Γουόρντ συν-σεναριογράφος θυμάται: «ο Ρόμπερτ είχε ένα όραμα για το Machete Kills. Ανακοίνωσε στο Σαν Ντιέγκο ότι θα ήθελε να διαδραματίζεται στο διάστημα, και σκέφτηκα «Πώς θα δουλέψω μ’αυτό;!».
Κατάφεραν ωστόσο να στείλουν το Ματσέτε στην στρατόσφαιρα. «Θέλω ο κόσμος που θα δει την ταινία να γελάσει πολύ και να διασκεδάσει, ίσως ακόμα να πει «Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο». Νομίζω ότι αυτός ήταν ο στόχος μας και τον πετύχαμε», αναφέρει ο Γουόρντ.
            Για τον Ροντρίγκεζ, το Machete Kills του προσέφερε τη δυνατότητα να είναι όσο πιο δημιουργικός και επινοητικός μπορεί να είναι ένας άνθρωπος. « Ολόκληρη η σειρά είναι μια τρέλα. Δεν υπάρχουν κανόνες, και είναι πολύ συναρπαστικό», αναφέρει ο Ροντρίγκεζ. «Νομίζω ότι γι’αυτό αρέσει και στους ηθοποιούς τόσο πολύ: τα πάντα είναι δυνατά. Δεν υπάρχει τίποτα πιο ελκυστικό σε ένα ηθοποιό, δημιουργό ή σκηνοθέτη από την καλλιτεχνική ελευθερία. Αν η δουλειά σε αφήνει να είσαι απόλυτα ελεύθερος, τότε δεν πρόκειται για δουλειά. Είναι εύκολο, διασκεδαστικό!»
Φιλμογραφία σκηνοθέτη
Sin City: A Dame to Kill For (2014)                                 
Machete Kills - Machete: Η Επιστροφή (2013)             
Spy Kids: All the Time in the World in 4D - Spy Kids 4: Το Τέλος του Χρόνου (2011)
Machete (2010)                                   
Predators - Οι Κυνηγοί (2010)                                          
Shorts - Μικροί Μπελάδες (2009)                                     
Death Proof (2007)                                             
Planet Terror (2007)                         
Sin City - Αμαρτωλή Πόλη (2005)                                     
The Adventures of Sharkboy and Lavagirl 3-D - Οι Απίθανες Περιπέτειες του Shark Boy και της Lava Girl (2005)                                        
Once Upon a Time in Mexico - Κάποτε στο Μεξικό (2003)                                         
Spy Kids 3-D: Game Over - Τρισδιάστατοι Κατάσκοποι (2003)                                  
Spy Kids 2: Island of Lost Dreams - Μίνι Πράκτορες 2: Το Νησί των Χαμένων Ονείρων (2002)
Spy Kids - Μίνι Πράκτορες (2001)                                    
The Faculty - Η Εισβολή (1998)                                       
From Dusk Till Dawn - Από το Σούρουπο ως την Αυγή (1996)                                    
Desperado - Ντεσπεράντο (1995)                                     
Four Rooms - Τέσσερα Δωμάτια (1995)                          
El Mariachi - Ελ Μαριάτσι (1992) 
Το καστ
Το εντυπωσιακό καστ του Machete Kills περιλαμβάνει τους Ντάνι Τρέχο, Μισέλ Ροντρίγκεζ,  Σοφία Βεργκάρα, Άμπερ Χερντ, Αντόνιο Μπαντέρας, Τσάρλι Σιν, Αλέξα Βέγκα, Κούμπα Γκούντινγκ Τζ., Γουίλιαμ Σάντλερ, Ντέμιαν Μπίτσιρ, Μελ Γκίμπσον και Lady Gaga.
Ο Ντάνι Τρέχο έχει περίπου στους διακόσιους ρόλους στο βιογραφικό του, αλλά είναι ευρύτερα γνωστός για το Ματσέτε. «Αυτό που λάτρεψα στο χαρακτήρα του Ματσέτε, είναι ότι ήταν ένας συνηθισμένος τύπος. Απλά ένας αστυνομικός. Δεν ήταν τίποτα παραπάνω από έναν τύπο, που μπορούσε να διορθώνει το κακό και να δέρνει.»
  Ο Μελ Γκίμπσον, που υποδύεται τον αδίστακτο «κακό», Βοζ, ήταν μεγάλος φαν του πρώτου Ματσέτε. «Γέλασα τόσο πολύ μ’αυτή την ταινία, ήταν τόσο χαρισματική από κάθε άποψη. Και κάτα κάποιο τρόπο, χάνεσαι σ’ αυτή σε άλλο επίπεδο».  
Ο Τσάρλι Σιν, είναι ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. «Ο Ρόμπερτ κι εγώ προσπαθούμε να συνεργαστούμε από την εποχή ακόμα του From DuskTil Dawn. Είμαι τεράστιος φαν του Grindhouse. Το θεωρώ αριστούργημα».
Ο υποψήφιος για Όσκαρ Ντέμιαν Μπίτσιρ, είναι ο Μέντεζ, μια κινούμενη βόμβα με διχασμένη προσωπικότητα. « Είναι εκδικητής, είναι έξυπνος και σκληρός. Τραγικά γεγονότα στη ζωή του, τον έχουν μετατρέψει σ’ αυτό τον παρανοϊκό χαρακτήρα με πολλαπλές προσωπικότητες. Αστειεύομαι συνεχώς στο Ρόμπερτ, ότι χρειάζομαι ψυχοθεραπεία μετά από αυτό τον ρόλο.»
 Η Σοφία Βεργκάρα, ή αλλιώς Madame Desdemona, ήταν ενθουσιασμένη που θα ενσάρκωνε ένα χαρακτήρα του Ροντρίγκεζ. « Οι γυναικείοι χαρακτήρες του Ρόμπερτ είναι πάντα τόσο δυνατοί και διασκεδαστικοί. Ήθελα να είμαι μία από αυτές. Όταν με πλησίασε, μου είπε ότι αν ήθελα να είμαι τελείως τρελή, μπορούσα να είμαι τελείως τρελή. Το ήθελα πάρα πολύ καιρό αυτό!»
            Η Βανέσα Χάτζενς, είναι η κόρη της Βεργκάρα, Σερίζα, που σημαίνει «κεράσι» στα ισπανικά.
         Η Τζέσικα Άλμπα, επιστρέφει ως Σαρτάνα. «Δεν έχω υποδυθεί τόσο επαναστατικό χαρακτήρα από το Sin City. Και φυσικά, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να παρακολουθώ το Ντάνι Τρέγιο να υποδύεται τον υπερήρωα».
            Ίσως ο πιο ασυνήθιστος ρόλος στην ταινία, είναι αυτός του El Camaleon, που υποδύονται οι Αντόνιο Μπαντέρας, Κούμπα Γκούντινγκ Τζ. , Lady Gaga και Γουόλτ Κόγκινς.
Ο Αντόνιο Μπαντέρας αναφέρει «Έχω δουλέψει με το Ροντρίγκεζ σε έξι ταινίες, ουσιαστικά μεγαλώσαμε μαζί. Προσπαθώ να θυμηθώ αν έχω ξανασυναντήσει κάτι σα το χαρακτήρα του  El Camaleon, και η αλήθεια είναι πως όχι. Έχουμε δει τα πάντα, αλλά ποτέ τέσσερις ηθοποιούς να υποδύονται τον ίδιο χαρακτήρα».
            Ο Κούμπα Γκούντινγκ Τζ. αναφέρει αστειεύομενος, ότι με τη συμμετοχή του στην ταινία, θα κερδίσει το σεβασμό των γιων του: «Θα φαίνομαι κουλ για δύο ημέρες: τη μέρα πριν δουν την ταινία, και την επόμενη. Μετά θα το ξεπεράσουν.»
Η Lady Gaga κατάφερε να βρει χρόνο στο φορτωμένο της πρόγραμμα για να υποδυθεί τη θηλυκή πλευρά του El Camaleon, τη La Camaleon. «Ήμουν μεγάλη θαυμάστρια του Ματσέτε. Ήταν η πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό που είχα να πάω στο σινεμά. Γελούσα καθ’ όλη τη διάρκεια. Είμαι περήφανη που συμμετέχω στη συνέχεια. Κάτα κάποιο τρόπο, η προετοιμασία για ένα ρόλο δε διαφέρει πολύ από εκείνη μιας συναυλίας. Εφάρμοσα ότι κάνω συνήθως για τη δουλειά μου, στη συνεργασία μου με το Ρόμπερτ. Όταν μιλήσαμε για πρώτη φορά, για το ρόλο μου, είχα πολύ συγκεκριμένες ιδέες για το ντύσιμο της La Cameleon. Του μίλησα για τη γούνα, για το τατουάζ του Ματσέτε και τα πορτοκαλί μαλλιά. Του άρεσαν οι ιδέες μου, κι εγώ αγαπώ τις δικές του.»
           Ο Γουόλτ Κόγκινς, ολοκληρώνει το χαρακτήρα του El Camaleon«Όταν μου είπε πρώτη φορά ο Ρόμπερτ, για ένα ρόλο που θα τον υποδύονταν τέσσερις ηθοποιοί, πίστεψα ότι είναι τρελός. Όταν μου εξήγησε τι ήθελε να κάνει, ενθουσιάστηκα με την ιδέα!»
            Η Άμπερ Χερντ είναι η Miss San Antonio. « Είναι πολύ ιδιαίτερο να βρίσκεις ένα χαρακτήρα, που αισθάνεσαι ότι δεν έχεις ξαναδεί. Είναι εξαιρετικά σπάνιο. Η Miss San Antonio, δεν είναι το συνηθισμένο κορίτσι των καλλιστείων σίγουρα. Είναι ένα σκληρό καρύδι με τακούνια.»
             Η Μίσελ Ροντρίγκεζ επιστρέφει ως Λουζ. «Η Λουζ έχει εξελιχθεί, από το φορτηγάκι με τα τάκο, έχει προχωρήσει σε πιο εξελιγμένες δραστηριότητες. Έχουμε υπολογιστές, έχουμε  σύστημα παρακολούθησης, έχουμε μητρώο, έχουμε κι άντρες να φυλάνε την αποθήκη μας, ώστε να μη χάσω και το άλλο μου μάτι. Θα είναι ξεκαρδιστικό»
Η Αλέξα Βέγκα, ενηλικιώνεται ως Killjoy«Η Killjoy είναι τόσο σκληρή, δεν έχω υποδυθεί ποτέ ξανά τέτοιο χαρακτήρα. Δέχθηκα πριν καν ολοκληρώσει την πρόταση του ο Ρόμπερτ!»

https://www.facebook.com/SevenFilmsGreece


Δεν υπάρχουν σχόλια: