Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

ΤΟ ΧΑΡΙΣΜΑ (SOLACE) 3 Σεπτεμβρίου στους κινηματογράφους

ΤΟ ΧΑΡΙΣΜΑ
SOLACE
Του Αφόνσο Ποϋάρτ
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 3 Σεπτεμβρίου 2015


Το Χάρισμα διηγείται την ιστορία του βετεράνου πράκτορα του FBI (Τζέφρι Ντιν Μόργκαν) και της συνεργάτιδος του (Άμπι Κόρνις), που ζητούν τη βοήθεια ενός συνταξιοδοτημένου γιατρού, του Τζον Κλάνσι (Άντονι Χόπκινς) για να επιλύσουν μια σειρά από μυστηριώδεις δολοφονίες. Οι υπερφυσικές δυνάμεις του Κλάνσι, τα ζωντανά και ανησυχητικά οράματα, τον βάζουν στο στόχαστρο του δολοφόνου (Κόλιν Φάρελ). Ο γιατρός σύντομα θα αντιληφθεί ότι το χάρισμα του δεν είναι αρκετό ενάντια στις δυνάμεις αυτού του στυγερού εγκληματία.

Διάρκεια: 101 λεπτά




Σύνοψη
Ο ειδικός πράκτορας του FBI, Τζο Μέριγουεδερ αντιμετωπίζει μια σειρά από μυστηριώδεις δολοφονίες, όταν αποφασίζει να ζητήσει τη βοήθεια του πρώην συνεργάτη του και γιατρού, Τζον Κλάνσι.  Ο μοναχικός γιατρός που τα παράτησε όλα όταν πέθανε η κόρη του και διαλύθηκε ο γάμος του, δεν έχει καμία διάθεση να συνεργαστεί. Αλλάζει γνώμη όταν αρχίζουν τα απανωτά βίαια οράματα για τη νεαρή συνεργάτιδα του Μέριγουεδερ, Κάθι Κάουλες. Θεωρεί ότι είναι προσωπικά μηνύματα για τον ίδιο. Οι δυνάμεις του τον βάζουν στο στόχαστρο του βασικού υπόπτου, Τσαρλς Αμπρός, και αποδεικνύονται λίγες ενάντια στη θέληση του.
Η παραγωγή
Περίπου 13 χρόνια πριν, ο παραγωγός Μπο Φλιν διάβασε το σενάριο του υπερφυσικού θρίλερ Το Χάρισμα και το βρήκε μοναδικό. Ο Φλυν και οι συνεργάτες του, κράτησαν το σενάριο για δέκα χρόνια στο στούντιο χωρίς να το αξιοποιούν.
Το 2008, μετά τη συνεργασία του Φλυν με τον Άντονι Χόπκινς στο Η Τελετή (The Rite), έψαχναν μαζί να δουλέψουν σε κάτι νέο, οπότε ο Φλυν έδωσε το σενάριο στο βραβευμένο με Όσκαρ ηθοποιό. Ο Χόπκινς δέχτηκε αμέσως.
«Όταν ένα σενάριο είναι καλογραμμένο, είναι κι ενδιαφέρον- κι αυτό ήταν καλογραμμένο. Δεν πιστεύω ιδιαίτερα σε υπερφυσικές δυνάμεις, αλλά προσπαθώ να μένω ανοιχτόμυαλος. Πιστεύω ότι θα υπάρχουν πάντα πράγματα στη ζωή που δε μπορεί να εξηγήσει κανείς», αναφέρει ο Άντονι Χόπκινς.
Το στούντιο ήθελε αλλαγές στο σενάριο, οπότε προσέγγισαν τον υποψήφιο για Όσκαρ για το Frost/Nixon, Πίτερ Μόργκαν. Το σενάριο που παρέδωσε κλείδωσε, όσο συνεχιζόταν η αναζήτηση σκηνοθέτη. Το 2011, ο Φλυν αποφάσισε να εμπιστευτεί το σενάριο στον Αφόνσο Ποϋάρτ, αφού παρακολούθησε το 2 Coelhos (2 Rabbits),.
Ο σκηνοθέτης αναφέρει ότι μετά την επιτυχία της πρώτης του ταινίας διάβασε αρκετά σενάρια, αλλά ερωτεύτηκε το Χάρισμα. « Η ταινία έχει την τέλεια ισορροπία δομής, υπόθεσης και χαρακτήρων. Είναι έξυπνη, αγωνιώδης και γεμάτη δράση. Ένιωσα άμεσα την πρόκληση να δω μέσα από το βλέμα ενός ανθρώπου με υπερφυσικές δυνατότητες και να δώσω ζωή σε αυτές»,  αναφέρει ο ίδιος.
Μετά από μια δεκαετία, ένας από τους παραγωγούς, ο Άουγκσμπεργκερ, θεωρεί ότι ο λόγος που κατάφερε τελικά η ταινία να πραγματοποιηθεί, είναι απλός: «Το Χάρισμα είναι ένα έξυπνο θρίλερ για ενήλικες με πολύ ενδιαφέροντες χαρακτήρες. Δεν υπάχρουν κλισέ εδώ. Μπορώ με βεβαιότητα να πω ότι μείναμε πιστοί στην πρωτότυπη ιδέα. Το Χάρισμα είναι το ίδιο καλό όσο περιμέναμε ότι θα είναι από την πρώτη φορά που το διαβάσαμε

Το καστ
Ο Άντονι Χόπκινς  έχει βραβευτεί με Όσκαρ για την ερμηνεία του στη Σιωπή των Αμνών (1991), ενώ ήταν υποψήφιος για Όσκαρ για τα Τ’ απομεινάρια μιας μέρας (The Remains of the Day) (1993), Νίξον (Nixon) (1995) και Amistad (1998). Τιμήθηκε επίσης με τον τίτλο του Καλύτερου ηθοποιού από τη Βρετανική Ακαδημία για το Τ’ απομεινάρια μιας μέρας κι έλαβε δύο βραβεία Emmy® για το “The Lindbergh Kidnapping Case” (1976) και το“The Bunker” (1981). Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου τον ονόμασε Νο1 «κακό» στον κινηματογράφο.
Στη 50ετη καριέρα του, ο Χόπκινς έχει πρωταγωνιστήσει σε ταινίες όπως οι Hitchcock, Η Τελετή (The Rite), Red2, Red, Η Μάσκα του Ζορό (The Mask of Zorro), Συνάντησε το Τζο Μπλακ (Meet Joe Black), Howards End, Απόδειξη Ενοχής (Fracture), Θρύλοι του πάθους (Legends of the Fall), Ο εκκεντρικός κύριος Κέλογκ (The Road to Wellville), Επιστροφή στο Χάουαρντς Εντ (Howards End), Παιχνίδια επιβίωσης (The Edge), Στη χώρα της σκιάς (Shadowlands), Bram Stokers Dracula, 84 Charing Cross, Ο άνθρωπος ελέφαντας (The Elephant Man), Η ανταρσία του Μπάουντι (The Bounty), Thor και Thor: The Dark World. Ο πιο πρόσφατος ρόλος του ήταν ως Μαθουσάλας στο Νώε.
Ο Κόλιν Φάρελ έχει βραβευτεί με Χρυσή Σφαίρα καλύτερου Ηθοποιού για την ερμηνεία του στην ταινία In Bruges (2008), ενώ λάβει αμέτρητα βραβεία και διακρίσεις για ταινίες όπως οι Saving Mr. Banks, Μια Χειμωνιάτικη Ιστορία (Winters Tale),Η γεύση της εκδίκησης (Dead Man Down),Ολική Επαναφορά _ Total Recall), The Way Back, Νύχτα Τρόμου (Fright Nigh)t,Το όνειρο της Κασσάνδρας (Cassandras Dream),Ζήτημα τιμής (Pride & Glory), Miami Vice, The New World, Αλέξανδρος (Alexander),Η δοκιμασία (The Recruit), Τηλε...φονικός θάλαμος (Phone Booth), Minority Report, S.W.A.T. και Daredevil. Πιο πρόσφατα, εμφανίστηκε στη δεύτερη σεζόν της τηλεοπτικής σειράς True Detective” του HBO.
Το 2014 ήταν μια πολυάσχολη χρονιά για τον Τζέφρι Ντιν Μόργκαν. Προς το παρόν ολοκληρώνει γυρίσματα για το Bus 657 στο πλευρό του Ρόμπερτ Ντε Νίρο. Προηγουμένως, ολοκλήρωσε τη σειρά του History ChannelTexas Rising” με τον Μπιλ Πάξτον και το Desierto του Γιονάς Κουαρόν.
Πέρυσι εμφανίστηκε στο γουέστερν The Salvation με τους Ματς Μίκελσεν και Έβα Γκριν, που έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Καννών. Άλλες ταινίες που εμφανίστηκε περιλαμβάνουν τις Ελεύθερη Συμβίωση (Peace, Love & Misunderstanding), Ακρωτηριασμοί (The Texas Killing Fields), Watchmen, Οι Επικίνδυνοι (The Losers), Έτσι πήραμε το Γούντστοκ (Taking Woodstock), Σύζυγος... κατά λάθος ( The Accidental Husband), Fred Claus,και Kabluey.
Αγαπήθηκε ιδιαίτερα για τις τηλεοπτικές του εμφανίσεις στις σειρές “Supernatural” και “Greys Anatomy”.
  

Ο σκηνοθέτης
Ο σκηνοθέτης Αφόνσο Ποϋάρτ έκανε το ντεμπούτο του με την ταινία 2Coelhos (2 Rabbits) που έγινε αμέσως μεγάλη επιτυχία στην πατρίδα του τη Βραζιλία. Τώρα, ετοιμάζει την επομένη ταινία του, Vale Tudo, για τον βραζιλιάνο πρωταθλητή πολεμικών τεχνών, Χοσέ Άλντο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: