Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ (UN MOMENT D’ EGAREMENT) 23 Ιουλίου στους κινηματογράφους

ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ
UN MOMENT DEGAREMENT
Του Ζαν Φρανσουά Ρισέ


Βενσάν Κασέλ, Φρανσουά Κλιζέ, Αλίς Ισαάζ, Λόλα ΛεΛαν

Διάρκεια: 105’

 Δύο φίλοι ξεκινούν για τις καλοκαιρινές τους διακοπές στην Κορσική μαζί με τις έφηβες κόρες τους. Εκεί θα βρουν τους εαυτούς τους σε μια ιδιαιτέρως αμήχανη κατάσταση.


Σύνοψη
Ο Αντουάν και ο Λοράν, δύο φίλοι για χρόνια αποφασίζουν να περάσουν τις διακοπές τους στην Κορσική με τις κόρες τους Λούνα και Μαίρη αντίστοιχα. Ένα βράδυ στην παραλία η Λούνα θ’ αποπλανήσει το Λοράν. Μια στιγμή αδυναμίας για εκείνον, θα γίνει σφοδρός έρωτας για τη 17χρονη Λούνα. Ο Αντουάν καταλαβαίνει ότι κάτι συμβαίνει στη μονάκριβη κόρη του κι επιδιώκει με κάθε τρόπο να μάθει ποιος την πλήγωσε. Για πόσο καιρό μπορεί να μείνει μυστικό;

Trivia
Πρόκειται για ριμέικ της κλασικής ταινίας του Κλοντ Μπερί "Un moment dgarement" του 1977. Την παραγωγλη έχει αναλάβει ο ίδιος ο γιος του Μπερί Τόμας Λάνγκμαν. Οι αρχικοί πρωταγωνιστές Ζαν-Πιέρ Μαρέιλ και Βικτόρ Λανού αντικαταστάθηκαν από τους Βενσάν Κασέλ και Φρανσουά Κλιζέ αντίστοιχα.
Η ταινία επέτρεψε στο Ζαν Φρανσουά Ρισέ να διερευνήσει τη δραματική κωμωδία αν μπορεί να χαρακτηριστεί έτσι. «Δεν ήθελα να επαναλάβω αυτό που είχα ήδη στα χέρια μου. Για μένα η ταινία δεν είναι ούτε δράμα, ούτε καθαρή κωμωδία. Προσπάθησα να κάνω μια δραματική κωμωδία, γιατί ουσιαστικά το Θα μείνει μεταξύ μας περιλαμβάνει και τα δύο είδη», αναφέρει ο ίδιος.
Κατά την προσαρμογή του σεναρίου του Κλοντ Μπερί, έπρεπε να διατηρηθεί η αρχική ιδέα, αλλά να εκσυγχρονιστούν οι χαρακτήρες με το σήμερα «Οι χαρακτήρες και οι αντιδράσεις τους δεν είναι οι ίδιες, ενώ στην ταινία του Μπερί το παράνομο ζευγάρι περνάει πολλές φορές τη νύχτα μαζί, στη δική μας πρόκειται απλά για μια «στιγμή τρέλας»».
Η ιστορία θίγει αξίες όπως η φιλία, η αγάπη και η σεξουαλικότητα, αλλά ο σκηνοθέτης δεν ήθελε να αφήσει ηθικά διδάγματα «Στη ζωή ο καθένας κάτι ό,τι μπορεί, δε θέλων να κρίνω αυτούς τους χαρακτήρες. Έχουν τα θέματα τους παρόλες τις συνέπειες και τις αποτυχίες τους- είναι σαν το σκάκι: κάθε πιόνι κινείται με άλλη λογική κι ενίοτε υπάρχουν αντιπαραθέσεις. Η ζωή και η φιλία ακολουθούν την ίδια δραματική».
Η ταινία επικεντρώνεται προφανώς στη σχέση του Λόρενς και της Λούνα, με την τελευταία να ερωτεύεται σφόδρα, ενώ εκείνος παρότι πολύ διστακτικός φαίνεται κολακευμένος «Είναι η συνάντηση της δύναμης με την αδυναμία, η Λούνα παίρνει όλες τις αποφάσεις και κινεί τα νήματα. Ίσως επειδή η επιθυμία του για αγάπη είναι πραγματικά αγνή», αναφέρει ο σκηνοθέτης.
Ο Βενσάν Κασέλ φάνηκε ανακουφισμένος στο άκουσμα ότι μια γυναίκα σεναριογράφος, Λίζα Αζουέλος θα έγραφε το σενάριο μαζί με τον καλό του φίλο Ζαν Φρανσουά Ρισέ. «Σε καμία περίπτωση δε θα έπρεπε η ιστορία και η ταινία να υποτιμούν τις γυναίκες ή τη Λούνα. Ο Λορένς δε θα έπρεπε να εμφανίζεται ως αρπακτικό που έχει τον έλεγχο», αναφέρει ο ίδιος.
Για το ρόλο του ο Φρανσουά Κλιζέ ήθελε να τονίσει την αστεία καρικατούρα που είναι ο Αντουάν στην ταινία : « Όπως όλοι οι άνθρωποι που είναι εγωιστές, έχει εμμονές που μεγαλώνουν συνεχώς στο μυαλό του. Καταφέρνει να μη γίνεται αντιπαθής όμως, καθώς στην αρχή της ταινίας φαίνεται η μεγάλη αγάπη που τρέφει για την κόρη του- είναι απλά χαριτωμένα γραφικός».
Τα γυρίσματα έλαβαν χώρα στην κορσική από το Σεπτέμβριο έως και το Νοέμβριο του 2014.
Η 19χρονη Λόλα Λε Λαν εμφανίζεται για πρώτη φορά στη μεγάλη οθόνη. Κέρδισε το ρόλο σε έναν αυτοσχεδιασμό που σκοπό είχε ν’ αποπλανήσει το Βενσάν Κασέλ. Επιλέχθηκε από 700 συνολικά κορίτσια.

Ο σκηνοθέτης
Ο Ζαν Φρανσουα Ρισέ μεγάλωσε στο Μο, κοντά στο Παρίσι. Ξεκίνησε από πολύ νεαρός να εργάζεται σε εργοστάσιο, που σε συνδυασμό με την ταπεινή καταγωγή του έγιναν οι βάσεις για τις ταινίες του. Λάτρης των Ρώσων σκηνοθετών Βέρτοβ και Μιχαΐλοβιτς και ίσως ο μεγαλύτερος θαυμαστής του Άιζενσταϊν.
Έκανε το κινηματογραφικό του ντεμπούτο με το φιλόδοξο État des lieux το 1995, για το οποίο έκανε την παραγωγή μαζί με τον ηθοποιό Πατρίκ ΝτελΙσολά με μόλις 150,000 φράγκα. Ακολούθησε δύο χρόνια μετά, το Ma 6-T va crack-er , όπου σκηνοθετεί απλούς ανθρώπους στο κοινωνικό περιβάλλον που περιγράφει. Η ταινία του πήρε δύο χρόνια για να ολοκληρωθεί.
Αλλάζει ύφος με την τρίτη του ταινία, Love, γραμμένη για την ηθοποιό Βιρζινί Λετουαγιέν κι έρχεται σε επαφή με αναγνωρισμένο καστ. Το 2004, αναλαμβάνει το ριμέικ του Επίθεση στο Σταθμό 13 του Τζον Κάρπεντερ.
Το 2008 ανεβάζει ακόμη πιο ψηλά τον πήχυ. Αναλαμβάνει να πει την ιστορία του Μεσρίν, του πιο διάσημου Γάλλου εγκληματία σε δύο μέρη:  Υπ' αριθμόν 1 δημόσιος κίνδυνος: Μέρος 1ο και Μέρος 2ο. Του δόθηκε η ευκαιρία να εργαστεί με διεθνές πλέον καστ, Βενσάν Κασέλ, Ζερά Ντεπαρντιέ, Σεσίλ Ντε Φρανς και Ματιέ Αμαλρίκ.

Αυτό το τεράστιο πρότζεκτ του χάρισε το πρώτο του Σεζάρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας το 2009. Μετά το Θα μείνει μεταξύ μας του 2015 ετοιμάζεται να επιστρέψει στο είδος που ξέρει καλύτερα: το θρίλερ Blood Father με το Μελ Γκίμπσον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: