Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

ΑΜΝΗΣΙΑ (BEFORE I GO TO SLEEP) Από 18 Σεπτεμβρίου στους κιν/φους


          ΑΜΝΗΣΙΑ
BEFORE I GO TO SLEEP
 μια ταινία του Ρόουαν Τζόφε
Νικόλ Κίντμαν Κόλιν Φερθ Μαρκ Στρονγκ

Βασισμένο στο ομώνυμο best –seller (Εκδόσεις Ψυχογιός)
 Διάρκεια: 91’
  
Σύνοψη

Μην εμπιστεύεσαι κανέναν.
Μια γυναίκα ξυπνά κάθε πρωί χωρίς καμία απολύτως ανάμνηση από το παρελθόν της. Ένα τραυματικό ατύχημα της έχει στερήσει τη μνήμη ώσπου ξαφνικά μια μέρα, μια αποκάλυψη έρχεται στην επιφάνεια που θα την κάνει να αμφισβητεί τα πάντα και όλους γύρω της και να αναζητήσει την αλήθεια.

Σημειώσεις παραγωγής
Τι συνιστά έναν άνθρωπο; Είμαστε απλά ένα σύνολο των αναμνήσεων μας; Τι απομένει αν μας αφαιρέσουν τις αναμνήσεις; Αυτές οι ερωτήσεις απασχολούσα τον Στιβ Γουάτσον, όταν έκανε την έρευνα του για το πρώτο του μυθιστόρημα. Συχνά διάβαζε και τις νεκρολογίες στις εφημερίδες για να πάρει ιδέες για τους χαρακτήρες του.
«Μία από τις νεκρολογίες που διάβασα ήταν ενός άντρα που λεγόταν Χένρυ Μόλαισον», αναφέρει ο ίδιος. «Είχε αμνησία, η οποία προκλήθηκε από μια επέμβαση που είχε κάνει για να θεραπευτεί από την επιληψία. Στην ηλικία των 26 ετών, του αφαίρεσαν εκείνα τα σημεία του εγκεφάλου που θεωρούσαν υπεύθυνα για την ασθένεια του. Αυτό που δεν είχαν υπολογίσει, ήταν ότι τα τμήματα αυτά του εγκεφάλου ήταν υπεύθυνα και για τη δημιουργία νέων αναμνήσεων. Πέθανε σε ηλικία 86 ετών».
«Αμέσως δημιουργήθηκε μια εικόνα στο μυαλό μου, που έγινε και η πρώτη σκηνή του βιβλίου. Τον φαντάστηκα να ξυπνάει και να κοιτάει τον εαυτό του στον καθρέφτη. Περίμενε να δει έναν νέο άνδρα, κι έβλεπε ένα γέρο στα 80 του. Κάπως έτσι δημιουργήθηκε η Κριστίν».
Το μυθιστόρημα του Γουάτσον «Αμνησία» έχει εκδοθεί σε περισσότερες από 30 χώρες. Έφτασε το νούμερο 7 στην αμερικανική λίστα best seller, την υψηλότερη θέση για το πρώτο μυθιστόρημα Βρετανού συγγραφέα μετά την Τζ.Κ.Ρόουλινγκ.
«Το υπέροχο με την ιστορία είναι ότι δεν είσαι ποτέ σίγουρος αν πρόκειται για μια γυναίκα που επειδή χάνει τη μνήμη της πιστεύει ότι έπεσε θύμα συνωμοσίας ή για ένα θρίλερ στο οποίο η γυναίκα με την αμνησία πέφτει θύμα εκμετάλλευσης και πρέπει να ανακαλύψει γρήγορα την αλήθεια πριν να είναι αργά», αναφέρει ο Ρόουαν Τζόφε.
«Από τη στιγμή που διάβασα το σενάριο έμεινε μαζί μου», αναφέρει η Νικόλ Κίντμαν. «Όποτε λέω σε κάποιον ότι έγινε ταινία το βιβλίο, μου απαντάει ότι ανυπομονεί να το δει στην οθόνη!» «Ο τρόπος που δουλεύει η Νικόλ είναι τόσο αυθεντικός», συμπληρώνει ο Κόλιν Φερθ. «Νοιώθω ότι πρέπει να έχω το πάνω χέρι. Δε μπορώ να πω ψέμματα. Δε μπορώ να τεμπελιάσω. Αν κάτι δεν είναι καλό θα το δω στο πρόσωπο της. Θα τη χάσω. Πρέπει να την πείσω».

Ρόουαν Τζόφε (Σκηνοθεσία και σενάριο)

Ο Ρόουαν Τζόφε είναι βραβευμένος σεναριογράφος και σκηνοθέτης, του οποίου το ντεμπούτο , Secret Life, χαρακτηρίστηκε ως «αριστούργημα» από τις εφημερίδες  The Times και The Guardian . Η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του, The Shooting of Thomas Hurndall, του χάρισε ένα Βραβείο BAFTA το 2009. Ο Τζόφε έχει υπογράψει τα σενάρια για βραβευμένες ταινίες μεταξύ των οποίων και τα g Last Resort και 28 Weeks Later.

Φιλμογραφία
Before I Go to Sleep - Αμνησία (2014)
Brighton Rock - Ανήλικος Δολοφόνος (2010)
The American - Ο Αμερικανός (2010) (Σενάριο)
The Shooting of Thomas Hurndall (2008) (TV)
Secret Life (2007) (ΤV)                         
28 Weeks Later - 28 Εβδομάδες Μετά (2007) (Σενάριο)                                 
Gas Attack - Επίθεση με Ανθρακα (2001)       (Σενάριο)                     
Last Resort - Το Τελευταίο Καταφύγιο (2000)


Δεν υπάρχουν σχόλια: