Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

ΓΚΡΕΪΣ ΤΟΥ ΜΟΝΑΚΟ (GRACE OF MONACO)

ΓΚΡΕΪΣ ΤΟΥ ΜΟΝΑΚΟ
GRACE OF MONACO
ΤΟΥ ΟΛΙΒΙΕ ΝΤΑΧΑΝ

Ημερομηνία κυκλοφορίας: 25 Δεκεμβρίου 2014

ΝΙΚΟΛ ΚΙΝΤΜΑΝ
ΤΙΜ ΡΟΘ ΦΡΑΝΚ ΛΑΝΤΖΕΛΑ ΠΑΘ ΒΕΓΚΑ


ΤΑΙΝΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΝΝΩΝ 2014

Διάρκεια: 103’
         
 «Η ιδέα της ζωής μου ως παραμύθι, είναι από μόνη της ένα παραμύθι» Γκρέις Κέλι.

Η αληθινή ιστορία της Γκρέις Κέλι, η οποία έγινε η Πριγκίπισσα του Μονακό όταν παντρεύτηκε τον Πρίγκιπα Ρενιέ το 1956. Η Γκρέις Κέλι ήταν ήδη ένα από τα μεγαλύτερα αστέρια του Χόλιγουντ, έχοντας βραβευτεί με Oscar,  και ο γάμος της χαρακτηρίστηκε ως «ο γάμος του αιώνα». Έξι χρόνια αργότερα, ανάμεσα στις δυσκολίες της εκπλήρωσης του ρόλου της, επιστρέφει πίσω στο Χόλιγουντ για να παίξει στη νέα ταινία του Άλφρεντ Χίτσκοκ. Τη στιγμή εκείνη η Γαλλία απειλεί με φορολόγηση και επικρατεί ένταση στις σχέσεις των δυο κρατών. Η Γκρέις Κέλι επιστρέφει και προσπαθεί να βοηθήσει αναζητώντας όμως παράλληλα και τη δική της ταυτότητα. Ήταν ακόμα ηθοποιός ή ολοκληρωτικά πλέον η Πριγκίπισσα του Μονακό;

ΔΗΛΩΣΗ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ
«Η Γκρέις του Μονακό είναι η ιστορία της Γκρέις Κέλι, ένα από τα μεγαλύτερα αστέρια του Χόλιγουντ και ο μεγαλύτερος ρόλος της ζωής της: της Πριγκίπισσας του Μονακό. Η ιστορία του Πριγκηπάτου του Μονακό, είναι ιδιαίτερα πλούσια, και περιστοιχισμένη από μια αύρα χλιδής. Οι σχέσεις μεταξύ Γαλλίας και Μονακό δεν ήταν πάντα ομαλές, αλλά αυτό που μας απασχολεί σε αυτή την ταινία είναι πως επηρεάζει η άφιξη του χολιγουντιανού αέρα και το σημάδι που αφήνει στη σχέση τους. Το κοινό αρέσκεται σε ιστορίες βασιλικών οικογενειών. Η δημοσιότητα που παίρνουν οι βασιλικοί γάμοι το αποδεικνύει. Εδώ όμως παρατηρούμε όμως τη βασιλική οικογένεια, μέσα από το πρίσμα του ιστορικού πεπρωμένου, και τις τεράστιες υποχρεώσεις που αναλαμβάνει, και κατανοούμε πως ένα μικρό πέρασμα στην ιστορία επιτρέπει σε κάθε χαρακτήρα να εξελιχθεί, στην προκειμένη τη Γκρέις του Μονακό. Ως σκηνοθέτης, η Γκρέις του Μονακό, καταπιάνεται με θέματα που μου είναι ιδιαίτερα αγαπητά, όπως το βάρος της ιστορίας στους ανθρώπους και το θαύμα που προκύπτει από συγκεκριμένους ανθρώπους όπως η Γκρέις Κέλι ή η Εντίθ Πιαφ.
Θα ήθελα να κινηματογραφήσω μια πραγματικότητα που σιγά σιγά κάνει το θεατή να κατανοήσει τη Γκρέις, και να δει μέσα από τα μάτια της τα γεγονότα που ζει.
Η φωτογραφία που καταλήξαμε με το διευθυντλη φωτογραφίας Έρικ Γκοτιέ, είναι του Αμερικάνικου σινεμά της δεκαετίας του ’60, με λεπτομέρειες αλλά κομψό, για να συνοδέψει μία από τις μεγαλύτερες φιγούρες του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα κατά τη μεταμόρφωση της στην Αυτού Μεγαλειότης Πριγκίπισσα του Μονακό».  Ολιβιέ Νταχάν

ΟΛΙΒΙΕ ΝΤΑΧΑΝ
Σε ηλικία 20 ετών, ο Ολιβιέ Νταχάν πηγαίνει στη Σχολή Καλών τεχνών της Μασσαλίας, απ’όπου κι αποφοίτησε το 1991. Πριν αφιερωθεί στη σκηνοθεσία, συμμετείχε σε διάφορες καλλιτεχνικές εκθέσεις, και σκηνοθέτησε αρκετές μικρού μήκους ταινίες μεταξύ του 1988 και 1997. Έκανε και την παραγωγή σε αμέτρητα βίντεο-κλιπ, όπως για τους IAM και Mc Solaar, και για διεθνείς καλλιτέχνες όπως οι Cranberries (Υποψήφιο για καλύτερο βίντεο και σκηνοθεσίας στα Βραβεία του MTV), Zucchero, Eagle Eye Cherry, Noa μεταξύ άλλων.
Η πρώτη του ταινία Brothers, επιλέχθηκε για το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου το 1994. Το 1997 κυκλοφορεί το δράμα του Already Dead. Το 2001, αλλάζει δραματικά με μια φιλόδοξη διασκευή του  Tom Thumb.
Δύο χρόνια αργότερα, δημιουργεί τη U_MAN films, μια εταιρία που φιλοσοφία της είναι να συγκεντρώσει διάφορα ταλέντα να σκηνοθετήσουν και να κάνουν παραγωγή σε διαφορετικές ταινίες, αλλα δυνατές καλλιτεχνικά. Τα "This is the Day" των Cranberries , "I trace" του Florent Pagny "Good News" του Francis Cabrel, η καμπάνια του Cartier είναι κάποια από τα έργα που προέκυψαν.
Το 2002 επιστρέφει με το The Promised Life (2002),ενώ την επόμενη χρονιά οι Άλεν Γκόλντμαν και Λυκ Μπεσόν του εμπιστεύτηκαν το Crimson Rivers : Angels of the Apocalypse.
Το 2006, γίνεται ευρύτερα γνωστός με τη βιογραφία της Εντίθ Πιαφ: Ζωή Σαν Τριαντάφυλλο, ταινία που χάρισε το Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου στη Μαριόν Κοτιγιάρ.

ΝΙΚΟΛ ΚΙΝΤΜΑΝ
Η Νικόλ Κίντμαν έγινε ευρέως γνωστή με την ερμηνεία της στο Κρουαζιέρα στην Άκρη του Τρόμου (Dead Calm) το 1989. Το 2003, απέσπασε ένα Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου, μια Χρυσή Σφαίρα, ένα Βραβείο BAFTA και την Αργυρή Άρκτο στο Φεστιβάλ Βερολίνου, για την ερμηνεία της ως Βιρτζίνια Γουλφ στις Ώρες του Στίβεν Ντάλντρυ. Υπήρξε πρώτη φορά υποψήφια για Όσκαρ το 2002, για το Moulin Rouge
Τον Ιανουάριο του 2006, έλαβε από την Αυστραλία τη μεγάλη τιμητική διάκριση «Companion in the Order of Australia». Επίσης ονομάστηκε Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως από το Ίδρυμα των Ηνωμένων Εθνών, που στόχος του είναι η ισότητα των φύλλων και η διακοπή της βίας κατά των γυναικών. Η Κίντμαν έχει δανείσει τη φωνή της στην καμπάνια του Στάνφορντ για το πρόγραμμα τους για την καταπολέμηση του καρκίνου. Μαζί με το σύζυγο της, Κιθ Ούρμπαν έχουν εξασφαλίσει εκατομμύρια για το πρόγραμμα αυτό τα τελευταία χρόνια, για έρευνα, θεραπεία, και την πρόληψη του καρκίνου.  



ΦΡΑΝΚ ΛΑΝΤΖΕΛΑ
Ο Φρανκ Λαντζέλα θεωρείται πρότυπο ποιότητας και ευελιξίας. Ο Φρανκ Λαντ΄ζελα έκανε το ντεμπούτο του στον κινηματογράφο στην κωμωδία του Μελ Μπρουκς  The Twelve Chairs. Το ντεμπούτο του στο Μπρόντγουεϊ, έγινε το 1974 στο Seascape, για το οποίο κι απέσπασε το πρώτο από τα τρία συνολικά Βραβεία Τόνυ που έχει στην κατοχή του. Το 1977, πρωταγωνίστησε στην αναβίωση του Δράκουλα στο Μπρόντγουεϊ, το οποίο γνώρισε αναπάντεχη επιτυχία, ενώ επανέλαβε το θρίαμβο και για την κινηματογραφική εκδοχή το 1979. Δουλεύει ανελλιπώς για το Μπρόντγουεϊ, αποσπώντας το δεύτερο Βραβείο Τόνυ για το Fortunes Fool το 2003 και το τρίτο για το Frost/Nixon το 2007. Για την κινηματογραφική εκδοχή του Frost/Nixon το 2008, ήταν υποψήφιος για την ερμηνεία του για Όσκαρ, Χρυσή Σφαίρα και Βραβείο του Σωματείου Ηθοποιών. 
Έχει προταθεί για αμέτρητα βραβεία για τις ερμηνείες του συνολικά, για Τόνυ, Όσκαρ, Χρυσή Σφαίρα, Έμμυ και διάφορα άλλα.



ΤΙΜ ΡΟΘ
Ο Τιμ Ροθ έκανε το ντεμπούτο του στον κινηματογράφο στο Rob Roy, ένας ρόλος για τον οποίο απέσπασε Υποψηφιότητες στις Χρυσές Σφαίρες και τα Όσκαρ.
Για τη μικρή οθόνη, πρωταγωνίστησε στη σειρά του Fox, Lie To Me. Ο Ροθ επέστρεψε στο θεατρικό σανίδι για το The God of Hell του Μπρόντγουεϊ, πολλά χρονιά αφού εμφανίστηκε στα πρώτα του βήματα ως ηθοποιός στη Μεταμόρφωση του Κάφκα.
Ο Ροθ πέρασε τα νιάτα του, προσπαθώντας να γίνει γλύπτης και ζωγράφος. Όταν για πλάκα πήγε σε μια οντισιόν στο σχολείο και πήρε το ρόλο, ανακάλυψε πόσο τον γοήτευσε η υποκριτική. Μετά το σχολείο σπούδασε σε μια σχολή καλών τεχνών στο Λονδίνο.
Ο Ροθ κέρδισε την παγκόσμια αναγνώριση για τους ρόλους του στις ταινίες του Κουέντιν Ταραντίνο Reservoir Dogs και Pulp Fiction.
Έκανε το σκηνοθετικό του ντεμπούτο με το The War Zone, το οποίο έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ του Σάντανς το 1999, ενώ αργότερα επιλέχθηκε και για το Φεστιβάλ των Καννών και του Τορόντο.

ΠΑΘ ΒΕΓΚΑ
Διεθνής ηθοποιός, η Παθ Βέγκα έχει πρωταγωνιστήσει σε δεκάδες ταινίες στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Μετά από έξι σεζόν, σε μία από τις πιο πετυχημένες ισπανικές σειρές το “Seven Lives” (Telecinco) έκανε την έκπληξη όταν εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη μεγάλη οθόνη στο Σεξ και η Λουσία του Χούλιο Μεντέμ.
Μόνιμη κάτοικος του Λος Άντζελες από το 2008, δεν έχει ξεχάσει την πατρίδα της. Η Ανδαλουσία και η Σεβίλλη, αναγνωρίζουν επανειλλημένα την ηθοποιό και το έργο της: έχει λάβει το Μετάλιο της Ανδαλουσίας, το Μετάλιο της Σεβίλλης και το Χρυσό Μετάλιο της Σεβίλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: