Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

ΔΕΣΠΟΙΝΙΣ ΤΖΟΥΛΙΑ (MISS JULIE) 2 Απριλίου στους κινηματογράφους


ΔΕΣΠΟΙΝΙΣ ΤΖΟΥΛΙΑ
MISS JULIE
Της ΛΙΒ ΟΥΛΜΑΝ
ΤΖΕΣΙΚΑ ΤΣΑΣΤΕΪΝ ΚΟΛΙΝ ΦΑΡΕΛ ΣΑΜΑΝΘΑ ΜΟΡΤΟΝ

Βασισμένη στο ομώνυμο θεατρικό έργο του Αυγούστου Στρίντμπεργκ



Ημερομηνία εξόδου στους κινηματογράφους: 2 Απριλίου 2015

ΕΠΙΣΗΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΟΡΟΝΤΟ 2014

 129 λεπτά/ Αγγλικά


Σύνοψη
Ένα καλοκαιρινό βράδυ στην Ιρλανδία του 1880. Σε μια ατμόσφαιρα αχαλίνωτου γλεντιού και χαλαρών κοινωνικών περιορισμών, η Δεσποινίς Τζούλια και ο Τζον, υπηρέτης του πατέρα της χορεύουν και πίνουν, γοητεύουν και χειραγωγούν ο ένας τον άλλο. Εκείνη γεμάτη υπεροψία, εκείνος αγενής, τους ενώνει η ίδια απέχθεια όσο και έλξη. Η οικειότητα τους οδηγεί σε απελπισμένα σχέδια και στο όραμα μιας κοινής ζωής. Αβέβαιοι για το αν θα ξημερώσει μια μέρα γεμάτη ελπίδα ή όχι, οι δύο ήρωες καταφεύγουν σε μια τελική πράξη που θυμίζει Ελληνική τραγωδία. Η Δεσποινίς Τζούλια απεικονίζει μια σφοδρή μάχη για δύναμη και κυριαρχία, μέσα από ένα παιχνίδι παραπλάνησης κι αποστροφής.
ΛΙΒ ΟΥΛΜΑΝ
Η Λιβ Ούλμαν, γνωστή ως πρωταγωνίστρια σε έντεκα ταινίες του Ίνγκριντ Μπέργκμαν, μεταξύ των οποίων Persona, Cries and Whispers, Scenes from a Marriage and Shame.
Η Νορβηγίδα ηθοποιός έχει επιτελέσει πρόεδρος κριτικής επιτροπής στο Φεστιβάλ Καννών το 2001 και το Βερολίνο το 1984. Έχει προταθεί δύο φορές για το Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου.  Τη δεκαετία του ’90 αποφασίσε ν’ασχοληθεί με τη σκηνοθεσία στον κινηματογράφο και το θέατρο και ολοκλήρωσε τα Sofie (1992) και Kristin Lavransdatter (1995) – όπως και τη σουηδική τηλεοπτική σειρά Enskilda Samtal. Το 2000 γνώρισε την επιτυχία με το Faithless (Επίσημο διαγωνιστικό Φεστιβάλ Καννών).
Η Λιβ Ούλμαν έχει σκηνοθετήσει αναρίθμητα θεατρικά έργα, με πιο πρόσφατη το «Λεωφορείο ο Πόθος» στο οποίο πρωταγωνίστησε η Κέιτ Μπλάνσετ κι ανέβηκε στη Νέα Υόρκη και το Σίδνεϋ, και το «Θείο Βάνια» για το Εθνικό Θέατρο του Όσλο.



ΤΖΕΣΙΚΑ ΤΣΑΣΤΕΪΝ
«Μία από τις καλύτερες ηθοποιούς της γενιάς της», σύμφωνα με τον κριτικό Ρότζερ Έμπερτ, η Τζέσικα Τσαστέιν ολοκλήρωσε τις σπουδές της στην υποκριτική στη σχολή του Τζούλιαρντ. Έπειτα από αρκετές τηλεοπτικές εμφανίσεις (Veronica Mars, ER) καπέσπασε την προσοχή του κοινού το καλοκαίρι του 2011 με τις ερμηνείες της στα Το Χρέος, Το Δέντρο της Ζωής και Οι Υπηρέτριες. Ο ρόλος της στις Υπηρέτριες, της χάρισε την πρώτη της υποψηφιότητα στα Όσκαρ. Το 2013, ήταν ξανά υποψήφια για την ερμηνεία της στο Zero Dark Thirty.


ΚΟΛΙΝ ΦΑΡΕΛ
Ο Κόλιν Φάρελ, γεννημένος στο Κάστλνοκ της Ιρλανδίας, είναι γιος του ποδοσφαιριστή Έαμον Φάρελ. Ως έφηβος, ήθελε να ακολουθήσει την καριέρα του πατέρα του, αλλά σύντομα τον κέρδισε η υποκριτική και γράφτηκε στη δραματική σχολή Gaity του Δουβλίνου. Πριν καν ολοκληρώσει τις σπουδές του, κέρδισε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη μίνι σειρά “Falling for a Dancer,”  στη σειρά του BBCBally kissangel,” κι ένα ρόλο στο σκηνοθετικό ντεμπούτο του Τιμ Ροθ, “The War Zone,”.
Το 2009, απέσπασε μια Χρυσή Σφαίρα για την ερμηνεία του στο “In Bruges”, και πρόσφατα δούλεψε πάλι με τον Μάρτιν ΜακΝτόνουφ για το «Επτά Ψυχοπαθείς». Αυτό το καλοκαίρι, εμφανίστηκε στο «Ολική Επαναφορά», στο πλάι των Κέιτ Μπέκινσεϊλ, Τζέσικα Μπίελ και Μπράιαν Κάρστον.

ΣΑΜΑΝΘΑ ΜΟΡΤΟΝ
Η Σαμάνθα Μόρτον είναι Βρετανίδα ηθοποιός και σκηνοθέτης. Έχει τιμηθεί ήδη με ένα τηλεοπτικό βραβείο BAFTA, μια Χρυσή Σφαίρα, ενώ υπήρξε δύο φορές υποψήφια για Όσκαρ και μία για Έμμυ. Ξεκίνησε την καριέρα της με μικρούς ρόλους σε τηλεοπτικές σειρές όπως τα  Soldier Soldier και Cracker, πριν εμφανιστεί το 1995 στο Band of Gold. Έπειτα πρωταγωνίστησε στις ταινίες εποχής Emma, Jane Eyre και The History of Tom Jones, a Foundling. Μετά το Under the Skin (1997) ο Γούντι Άλεν επέλεξε τη Μόρτον για το Sweet and Lowdown (1999), το οποίο και της χάρισε την πρώτη υποψηφιότητα για Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου. Για την ερμηνεία της στο In America (2003), έλαβε την πρώτη της υποψηφιότητα για Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου. Για το ρόλο της στο Longford του 2006, απέσπασε μια Χρυσή Σφαίρα Β΄Γυναικείου Ρόλου (τηλεόραση). Έκανε το σκηνοθετικό της ντεμπούτο με την τηλεταινία The Unloved, για το ποίο και τιμήθηκε με Βραβείο BAFTA.

Δεν υπάρχουν σχόλια: