Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

THE HUNGER GAMES: ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΜΕΡΟΣ Ι

THE HUNGER GAMES:

ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΜΕΡΟΣ Ι


Ημερομηνία κυκλοφορίας: 20 Νοεμβρίου 2014
Διάρκεια: 123

Τζένιφερ Λόρενς (Κάτνις Έβερντιν). Τζος Χάτσερσον (Πίτα Μελάρκ), Λίαμ Χέμσγουορθ (Γκέιλ Χόθορν), Γούντι Χάρελσον (Χέιμιτς Άμπερναθι), Ελίζαμπεθ Μπανκς (Έφι Τρίνκετ), Τζούλιαν Μουρ (Πρόεδρος Κόιν), Φίλι Σέιμουρ Χόφμαν ((Πλούταρκ Χέβενσμπι), Τζέφρι Ράιτ (Μπίτι), Σαμ Κλάφλιν (Φίνικ Ονταίρ), Τζένα Μαλόουν (Τζοχάνα Μέισον), με τους Στάνλεϊ Τούτσι (Σίζαρ Φλίκερμαν) και το Ντόναλντ Σάδερλαντ (Πρόεδρος Σνόου).


Σκηνοθεσία:                              Φράνσις Λόρενς          
Σενάριο:                                    Πίτερ Κραιγκ και Ντάνυ Στρονγκ
Βασισμένη στο μυθιστόρημα της Σούζαν Κόλινς «Κοτσυφόκισσα»
Παραγωγή:                                Νίνα Τζάκομπσον, Τζον Κίλικ


ΣΥΝΟΨΗ

Το παγκόσμιο φαινόμενο των Αγώνων Πείνας, συνεχίζει να πυροδοτεί τον κόσμο με το The Hunger Games: Επανάσταση Μέρος Ι, που βρίσκει την Κάτνις στην Περιοχή 13, αμέσως μετά την κατάρρευση των Αγώνων. Με την καθοδήγηση της Προέδρου Κόιν, και τις συμβούλες των στενών της φίλων, η Κάτνις ανοίγει τα φτερά της για να σώσει τον Πίτα, αλλά και ολόκληρο το έθνος με το θάρρος της. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Φράνσις Λόρενς, σε σενάριο των Πίτερ Κραιγκ και Ντάνυ Στρονγκ, βασισμένο στο μυθιστόρημα της Σούζαν Κόλλινς «Κοτσυφόκισσα». Το μυθιστόρημα, το τρίτο σε σειρά της τριλογίας, έχει πουλήσει περισσότερα από 65 εκατομμύρια αντίτυπα μόνο στις ΗΠΑ.


«Αν καούμε, θα καείς μαζί μας»
- Κάτνις Έβερντιν

Η ΚΟΤΣΥΦΟΚΙΣΣΑ

Το The Hunger Games: Επανάσταση Μέρος Ι, είναι το πολυαναμενόμενο τρίτο μέρος του παγκόσμιου φαινομένου των Αγώνων Πείνας. Η ιστορία πλέον παίρνει διαφορετική διάσταση, καθώς οι Αγώνες μπορεί να τελείωσαν για πάντα, αλλά η μάχη για την επιβίωση μόλις ξεκινά. Ενάντια σε όλες τις πιθανότητες, και υπό τα βλέμματα ενός ολόκληρου έθνους, η Κάτνις πρέπει τώρα να βρει το θάρρος και τη δύναμη να πολεμήσει την Κάπιτολ. Είναι η στιγμή που θα συνειδητοποιήσει ότι δεν έχει άλλη επιλογή, από το να ανοίξει τα φτερά της και να ενσωματώσει το σύμβολο της Κοτσυφόκισσας. Για να σώσει τον Πίτα, πρέπει να ηγηθεί της Επανάστασης.
Η ιστορία ξεκινά από το σημείο που η Κάτνις μόλις έχει διασωθεί από την καταστροφή του σκηνικού του παιχνιδιού. Ξυπνά σοκαρισμένη σε ένα κόσμο που δε γνώριζε καν ότι υπήρχε: τη σκοτεινή, υπόγεια (και θεωρητικά εξαφανισμένη) Περιοχή 13. Σύντομα ανακαλύπτει την τραγική αλήθεια: η Περιοχή 12 έχει μετατραπεί σε ερείπια, κι ο Πίτα είναι αιχμάλωτος του Προέδρου Σνόου στην Κάπιτολ.  Ταυτόχρονα, η Κάτνις γίνεται μάρτυρας μιας μυστικής Επανάστασης που εξαπλώνεται από την Περιοχή 13 σε ολόκληρη την Πάνεμ, με μόνο στόχο την Κάπιτολ.
Ο σκηνοθέτης Φράνσις Λόρενς αναφέρει: «Συναισθηματικά, η Κάτνις είναι σα πρόσφυγας σε ξένη χωρά, στην αρχή της ιστορίας μας. Συνειδητοποιεί ότι δε μπορεί να παραμερίσει και να μην κάνει τίποτα. Όλοι οι άνθρωποι που αγαπά, κινδυνεύουν. Θα κάνει τα πάντα για να είναι ασφαλείς.» Συνεχίζει: «Το ρίσκο ήταν πάντα πολύ μεγάλο στους Αγώνες Πείνας, αλλά τώρα ανοίγεται σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι ίδιοι οι Αγώνες μπορεί να μην υπάρχουν πια, αλλά ο κίνδυνος της καταστολής βρίσκεται επάνω από ολόκληρη την Πάνεμ πλέον. Αυτό το κεφάλαιο μας έδωσε τη δυνατότητα να αποκάλυψουμε νέες τοποθεσίες και εντυπωσιακές σκηνές δράσης. Είναι μια γιγάντιαια ταινία».
Στην τρίτη και πιο σημαντική στροφή της ως Κάτνις, η Τζένιφερ Λόρενς, αγκάλιασε την ευκαιρία να αντιπροσωπεύσει το χαρακτήρα στα πρώτα του ηγετικά βήματα. «’Ημουν πολύ ενθουσιασμένη που θα έβλεπα την Κάτνις να μεταμορφώνεται σε ηγέτη, αλλά είναι ακόμη ένας απρόθυμος ήρωας. Στην πρώτη ταινία, ήθελε απλά να σώσει την οικογένεια της. Στη δεύτερη, τους φίλους της και την ίδια. Τώρα συνειδητοποιεί πια την επίροοση που ασκεί στον κόσμο, κι ότι μπορεί να οδηγήσει αυτή τη μαχή για το γενικότερο καλό», αναφέρει η Λόρενς.


ΠΕΡΙΟΧΗ 13  VS. THE CAPITOL

Το τρίτο μέρος της τριλογίας αποκαλύπτει  την πιο καλά κρυμμένη περιοχή σε ολόκληρη την Πάνεμ: την Περιοχή 13, όπου οι επαναστάτες έχουν χαράξει μίλια μια υπόγειας κοινωνίας, όπου οργανώνουν την Επανάσταση.
Η Περιοχή 13 και η Κάπιτολ, είναι αντίθετες από κάθε άποψη. Η Κάπιτολ είναι θεαματική με φώτα και λάμψη. Η Περιοχή 13 είναι κλειστοφοβική κι αντιπροσωπευτική της κατάστασης στις υπόλοιπες περιοχές. Ενώ η Κάπιτολ ζούσε στην υπέρβολη, η Περιοχή 13 προετοιμαζόταν αργά και κρυφά για την ώρα που θα ήταν σε θέση να ορθώσει το ανάστημα της.
Η Κάπιτολ, μέχρι σήμερα δε θεωρούσε την Περιοχή 13 απειλή. Τώρα θα ξεκινήσει μια μάχη μεταξύ τους, με το απόλυτο σύμβολο της Περιοχής 13: την Κοτσυφόκισσα.
Ο Φράνσις σημειώνει την ιδιαίτερη σημασία της ιστορίας της Περιοχής 13: «Η 13 είχε βομβαρδιστεί 75 χρόνια νωρίτερα κατά τη διάρκεια των Σκοτεινών Ημερών. Υπήρχαν επιζήσαντες, οι οποίοι δημιούργησαν μια εναλλακτική κοινωνία, κρυμμένη από το βλέμμα της Κάπιτολ.Ο πολιτισμός τους είναι πολύ καλά οργανωμένος, και τα παιδιά εκπαιδεύονται στρατιωτικά από πολύ μικρή ηλικία. Όλο αυτό το διάστημα περίμεναν και προετοιμαζόντουσαν για την Επανάσταση, για να επανακτήσουν την Κάπιτολ».
Η Κάτνις μπορεί να μην προέρχεται από την Περιοχή, αλλά είναι ο ιδανικός ήρωας που περίμενε τόσο καιρό, κάποιος που δεν επιδιώκει την προσωπική δόξα, αλλά θέλει απλά να διαχωρίσει το σωστό από το λάθος. «Είναι ένα απλό κορίτσι, από τις περιθωριοποιημένες περιοχές της Πάνεμ, και το μήνυμα που θέλει να στείλει η Περιοχή 13, είναι ότι αν μπορεί εκείνη να αντισταθεί, μπορούν όλοι. Ελπίζουν ότι αν ενωθούν όλες οι Περιοχές, θα μπορούσαν πραγματικά να νικήσουν την Κάπιτολ», εξηγεί ο Φράνσις.

Οι χαρακτήρες που επιστρέφουν:

Πίτα Μελάρκ:
            Ο Πίτα είναι ο πολυτιμότερος αιχμάλωτος της Κάπιτολ. Καθώς απαντά στις ερωτήσεις του Σίζαρ Φλίκερμαν, γεννάται ένα και μοναδικό ερώτημα: Πρόκειται για θύμα ή προδότη;
«Ο Πίτα γίνεται πλέον πολύ σκοτεινός κι έντονος χαρακτήρας. Ήταν το σημείο για το οποίο ανυπομονούσα περισσότερο απ’όλα ως ηθοποιός», δηλώνει ο Χάτσερσον.

Γκέιλ Χόθορν:
            Από την πρώτη στιγμή που η Κάτνις ξυπνά στην Περιοχή 13, ο Γκέιλ βρίσκεται εκεί- ένα από τα ελάχιστα πλέον σημεία αναφοράς του κόσμου που γνώριζε. Αλλά κι εκείνος δεν είναι πια ο ίδιος. Ένας ήρωας που έσωσε εκατοντάδες κόσμου όταν καταστρεφόταν η Περιοχή 12, είναι τώρα ένας αφοσιωμένος στρατιώτης στην Επανάσταση, αλλά η καρδιά του ανήκει στην Κάτνις όπως πάντα.
            «Ο Γκέιλ δε μπορεί να ανεχτεί άλλο την εκμετάλλευση από την Κάπιτολ, και δε φοβάται να αντισταθεί πια. Είναι έτοιμος να πολεμήσει. Θεωρεί το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς του, να υποστηρίξει την Κάτνις και να της δώσει το κουράγιο που χρειάζεται ως Κοτσυφόκισσα. Είναι το δεξί της χέρι», εξηγεί ο Χέμσγουορθ.

Χέιμιτς Αμπερνάθι:
Ο Χέιμιτς επιστρέφει αλλαγμένος από τα πρόσφατα γεγονότα. «Ο Χέιμιτς προσπαθούσε πάντα νε είναι αποστασιοποιημένος συναισθηματικά. Πλέον, καταλαβαίνει ότι η Κάτνις και ο Πίτα έχουν γίνει οικογένεια του, και έχει μια πιο καθαρή εικόνα, του τι είναι σημαντικό», αναφέρει ο Γούντι Χάρελσον.

Πλούταρκ Χέβενσμπι:
            Ο κάποτε παιχνιδοποιός της Κάπιτολ, έχει εξελιχτεί σε έναν από τους εγκέφαλους της Επανάστασης. Προσπαθεί να πείσει την Πρόεδρο Κόιν, ότι η Κάτνις μόνη της μπορεί να εκπληρώσει το σύμβολο της Κοτσυφόκισσας.
Η ταινία είναι αφιερωμένη από τους συντελεστές στη μνήμη του Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν, ο οποίος απέδωσε εκπληκτικά για ακόμη μια φορά έναν από τους τελευταίους του ρόλους.


Έφι Τρίνκετ:
Η παρουσία της Έφι είναι μία από τις λίγες αποκλίσεις από το βιβλίο. Ωστόσο, έγινε με τις ευλογίες της Σούζαν Κόλινς. «όταν η Σούζαν είδε τις δύο πρώτες ταινίες, είπε ότ δε γίνεται να μην υπάρχει η Έφι στην Κοτσυφόκισσα. Δίνει τόση ζεστασιά και προσθέτει ένα διασκεδαστικό στοιχείο στη σκοτεινή ιστορία- πιστεύω οτι το κοινό θα αγαπήσει τον τρόπο με τον οποίο προσαρμόζεται στην Περιοχή 13.», δηλώνει ο Φράνσις.

Μπίτι:
            Ο Μπίτι, που μετα βίας επιβίωσε, έχει γίνει πρωτεργάτης της Επανάστασης, καθώς βοηθάει να σπάσει το σύστημα ασφαλείας της Κάπιτολ. «Είναι τρομερά οργισμένος με την κατάσταση στις Περιοχές, αλλά όπως και η Κάτνις, παλεύει εσωτερικά να μη μετατραπεί σε αυτό που πολεμά», δηλώνει ο Τζέφρι Ράιτ. 

Φίνικ:
« Ο Φίνικ ανακαλύπτει ότι ο έρωτας της ζωής του, η Άννι έχει απαχθεί μαζί με τον Πίτα και τη Τζοχάνα. Αυτό τον βάζει σε μια πολύ ευαίσθητη θέση, που δεν ξέρει ακριβώς πως να τη χειριστεί», αναφέρει ο Σαμ Κλάφλιν για το ρόλο του. 

Πρίμροουζ Έβερντιν:
            Η Πρίμροουζ δεν είναι πια παιδί, αλλά μια εξωφρενικά γενναία έφηβη. «Ο χαρακτήρας μου έχει εξελιχθεί τόσο πολύ», αναφέρει η Γουίλοου Σιλντς. «Η Πριμ ξεκίνησε ως ένα τρομοκρατημένο παιδί, αλλά τώρα είναι πια πολύ δυνατή, και μπορεί να βοηθήσει την αδερφή της ουσιαστικά».

Πρόεδρος Σνόου:
Ο Ντόναλντ Σάδερλαντ μεταφέρει το χαρακτήρα του σε μερικές από τις πιο σκοτεινές στιγμές, καθώς προσπαθεί συνεχώς να είναι ένα βήμα πιο μπροστά από το Έθνος που του εναντιώνεται. Γνωρίζει ότι η Κάτνις ήθελε πάντα να ζει ειρηνικά, και θα τη διαλύσει να γνωρίζει ότι είναι η αιτία που ξεσπά η βία. «Η Κάτνις ποτέ δεν ήθελε πόλεμο, ωστόσο αυτό δείχνει να έχει προκαλέσει. Ο Σνόου κατανοεί την επίδραση που θα έχει αυτό σε εκείνη, όπως γνωρίζει ότι μπορεί να την αγγίξει μέσω του Πίτα».

Σίζαρ Φλίκερμαν:
Ο Σίζαρ Φλίκερμαν, δεν είναι απλά ένας παρουσιαστής πλέον, αλλά πρωτεργάτης της προαπαγάνδας της Κάπιτολ. Ο Στάνλεϋ Τούτσι εξηγεί: «Ο Σίζαρ είναι μια μαριονέτα της Κάπιτολ, άνθρωποι σαν κι αυτόν υπήρχαν ανέκαθεν σε όλων των ειδών τις κυβερνήσεις, αλλά είναι όσο πιο γραφικός γίνεται».


Ποιός είναι ποιός: Περιοχή 13

Πρόεδρος Κόιν: 
Η ηγέτης της Περιοχής 13, η αινιγματική Άλμα Κόιν, είναι ένας από τους νέους χαρακτήρες, που ενσαρκώνει στο μεγαλείο της η Τζούλιαν Μουρ.
«Αυτό που με εντυπωσίασε περισσότερο στα μυθιστορήματα της Σούζαν Κόλινς, είναι ότι έγραψε μια ιστορία, που έχει τόσα υποκειμενικά πράγματα να πει για το ποιοι είμαστε ως άνθρωποι, πως σχετιζόμαστε μεταξύ μας, και τι σημαίνει να ορθώνεις το ανάστημα σου για το σωστό», δηλώνει η Μουρ.
Όπως κάθε γνήσιος φαν των Αγώνων Πείνας, η Μουρ ένιωσε μια βαθιά σύνδεση με την Κάτνις. «Αντιπροσωπεύει την ιδέα ότι μπορούμε να αλλάξουμε το πεπρωμένο μας, και των άλλων άνθρωπων, μέσα από τις δικές μας πράξεις».

Μπογκς:
            Το δεξί χέρι της Προέδρου Κόιν, ο Μπογκς, έχει περάσει όλη του τη ζωή στην Περιοχή 13, και δε γνωρίζει άλλη ζωή από εκείνη του στρατιώτη. Ο Μπογκς βρήκε τον άνθρωπο του στο πρόσωπο του Μαχερσάλα Άλι (The Curious Case of Benjamin Button, The Place Beyond the Pines και House of Cards).

            Ο Άλι αντιμετωπίζει το Μπογκς ως ένα άνθρωπο που έχει διαμορφωθεί απόλυτα από το περιβάλλον του, κι ενώ δεν είναι σίγουρος ότι η Κάτνις είναι κατάλληλη για το σκόπο της, είναι ορκισμένος να την προστατεύσει: «Ο Μπογκς είναι ο άνθρωπος που το μόνο που περιμένει είναι η επερχόμενη Επανάσταση. Είναι σκεπτικός για την Κάτνις, θεωρεί ότι ο σκοπός την ξεπερνά, αλλά σιγά σιγά θα κερδίσει το σεβασμό του», αναφέρει ο Άλι.  

Κρεσίντα και Μεσάλα, Κάστορ και Πόλαξ- Ομάδα 451:
Καθώς η Κάτνις μετατρέπεται σε εθνικό σύμβολο, κάθε κίνηση της συνοδεύεται από τέσσερις επαναστάτες , που παράγουν μηνύματα, κλιπ και διαφημίσεις για να επικοινωνήσουν στον κόσμο και να τον εμπνεύσει.
Η σκηνοθέτης Κρεσίντα, είναι η Νάταλι Ντόρμερ, γνωστή από το Game of Thrones.  «Όταν η Κρεσιντά ξεκινά να κινηματογραφεί την Κάτνιε, είναι ιδιαίτερα κυνική στο τι προσπαθεί να δημιουργήσει. Θέλει απλά να επικολλήσει το σύμβολο στο πρόσωπο της. Όσο η ιστορία εξελίσσεται, η Κρεσίντα αναπτύσσει πραγαμτική πίστη στην Κάτνις, ότι μπορεί να ενώσει τον κόσμο», δηλώνει η Ντόρμερ. «Το μόνο που έχει σημασία για την Κρεσίντα είναι κερδίσει το κοινό, ψυχή και σώμα».
Βοηθός σκηνοθέτη, είναι ο Μεσάλα, ο ανερχόμενος Έβαν Ρος. «Εκείνος και η Κρεσίντα μεγάλωσαν μαζί με μόνο ιδανικό να νικήσουν την Κάπιτολ. Είχαν γίνει ήδη μεγάλα ονόματα στην Κάπιτολ, στην προσπάθεια τους να διαρρέουν πληροφορίες. Έμειναν μαζί για να πολεμήσουν για αυτά που δικαιούνται».
Ο Γουές Τσάτμαν, είναι ο ατρόμητος καμεραμάν Κάστορ. «Αυτό που βρίσκω ιδιαίτερα συναρπαστικό στους Αγώνες Πείνας, είναι ότι όλα ξεκίνησαν από ένα και μόνο πρόσωπο από την Περιοχή 12, που κατάφερε να ξεγελάσει τον Πρόεδρο Σνόου, κι από το ένα αυτό πρόσωπο έγινε ολικός ξεσηκωμός.»
Το συνεργείο ολοκληρώνει ο Έλντεν Χένσον, στον ασυνήθιστο ρόλο του Πόλαξ, δίδυμο αδερφό του Κάστορ. Ο Πόλαξ, είναι μουγκός, καθώς του είχαν κόψει τη γλώσσα, ως τιμωρία για προδοσία. «Είναι απελευθερωτικό ως ηθοποιός να πρέπει να επικεντρώνομαι μόνο στα συναισθήματα», αναφέρει ο ίδιος. «Το τρίτο μέρος απέχει πολύ από τις άλλες ταινίες- το έδαφος προετοιμαζόταν, αλλά τώρα ήρθε η ώρα να δείξουν όλοι την αξία τους».

Η ΜΟΥΣΙΚΗ

Τα σαρωτικά συναισθήματα και οι εναλλασόμενες διαθέσεις που απαιτούσε η Επανάσταση, έπρεπε να αποδοθούν και στη μουσική της ταινίας- η οποία ξανά βρίσκεται στα χέρια του οχτώ φορές υπποψήφιου για Oscar® Τζέιμς Νιούτον Χάουαρντ.
            Έχοντας συνεργαστεί με τους Coldplay για τοCatching Fire, αυτή τη φορά οι συντελεστές κάλεσαν μία από τις πιο δημοφιλείς καλλιτ΄χνες αυτή την εποχή για να δώσει τη δική της οπτική στην ιστορία: Lorde, η 17χρονη Νεοζηλανδή, της οποία το τετραπλά πλατινένιο singleRoyals” έχει κερδίσει δύο Βραβεία Billboard, δύο Grammy, ενώ είναι κάτοχος του ρεκόρ για τη μεγαλύτερη σε διάρκεια παραμονή στο #1 για γυναίκα καλλιτέχνη. Τελικά, εκτός του να γράψει τη μουσική για τους τίτλους τέλους, ανέλαβε προσωπικά ολόκληρο το soundtrack, επιλέγοντας τους καλλιτέχνες που θεωρούσε ότι μπορούσαν να αποδώσουν καλύτερα τα θέματα της ταινίας.  
«Η φροντίδα της μουσικής για μια τόσο αναμενόμενη ταινία, ήταν μια πραγματική πρόκληση, αλλά το δέχτηκα με τρομερό ενθουσιασμό», λέει η Lorde. «Το καστ και η ιστορία είναι πραγματική έμπνευση, και η δημισουργία με διαφορετική διαδικασία ήταν για μένα μοναδική εμπειρία. Πιστεύω ότι η μουσική θα εκπλήξει τον κόσμο».
Ο ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, ο Φράνσις Λόρενς έχει μαγέψει το κοινό με τη δουλειά του. Σκηνοθέτης, παραγωγός στον κινηματογράφο, την τηλεόραση και τα μουσικά βίντεο κλιπ, έχει καθιερωθεί ως ένας δημιουργός που μπορεί να απευθυνθεί σε κοινό οποιασδήποτε ηλικίας .
Ο Λόρενς έκανε το ντεμπούτο του το 2005 με το Constantine, βασισμένο στο κόμικ Hellblazer. Ακολούθησε το Ζωντανός Θρύλος (I Am Legend) το 2007.

Ο Λόρενς έχει κερδίσει ένα Grammy για το μουσικό βιντεο κλιπ της Lady Gaga, "Bad Romance", ένα Λατινικό για “Whenever Whatever” της Shakira και πολλά VMA. Έχει συνεργαστεί με καλλιτέχνες όπως Jay-Z, Britney Spears, Beyoncé, Pink, Gwen Stefani, Jennifer Lopez, Aerosmith, Janet Jackson και πολλούς άλλους, ενώ έχει σκηνοθετήσει και διαφημιστικά για τις εταιρίεςThe Gap, Calvin Klein, Tommy Hilfiger, Coca-Cola, Pepsi, LOreal, Bacardi, McDonalds, Disneyland, Oldsmobile, Covergirl,και Maybelline.

Φιλμογραφία

The Hunger Games: Mockingjay-Part 1 - The Hunger Games: Επανάσταση-Μέρος 1 (2014)                               
The Hunger Games: Catching Fire - The Hunger Games: Φωτιά (2013)                                  
Water for Elephants - Νερό για Ελέφαντες (2011)                           
I Am Legend - Ζωντανός Θρύλος (2007)                            
Constantine (2005)

https://www.facebook.com/SevenFilmsGreece

Δεν υπάρχουν σχόλια: